Με τον αντιπρόεδρο της Βουλής και τέως υπουργό Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινό, να σημειώνει ότι το καρτέλ των φαρμακοβιομηχανιών είναι μία πραγματικότητα που υπήρχε από τότε που εκείνος κατείχε τα ηνία του υπουργείου Υγείας, συνέχισε σήμερα τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας. Όσον αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς στο χώρο της Υγείας, το περιέγραψε ως μία Λερναία Ύδρα, που ένα κεφάλι της κόβεις κι ένα άλλο βγαίνει. Εντόπισε δε το κύριο πρόβλημα στο υπερκέρδος στο φάρμακο αλλά και στα πρόσωπα που εμπλέκονται στις συναλλαγές γύρω από αυτό.
Ο κ. Κρεμαστινός κλήθηκε να καταθέσει ως «ειδήμων» στο χώρο της Υγείας κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας.
Δείτε ζωντανά την κατάθεση του Δ. Κρεμαστινού:
Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ρώτησε τον Δημήτρη Κρεμαστινό αν θεωρεί ότι τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγειάς αποτελούν εθνική υπόθεση, με εκείνον να συμφωνεί και να αποδίδει την ελλιπή διερεύνηση τους στις κακοδαιμονίες του ελληνικού συστήματος.
Όπως είπε το «μαύρο χρήμα» της διαφθοράς στον χώρο της Υγείας είναι μια πραγματικότητα που αντικατοπτρίζεται σε μεγάλα ποσά, δηλώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να υπολογίσει σε τι νούμερα αυτό θα μπορούσε να αντιστοιχεί.
Ο Δ. Κρεμαστινός κατέθεσε ότι ήδη από την περίοδο που ήταν εκείνος υπουργός Υγείας (1993-1996, επί Ανδρέα Παπανδρέου), είχε αντιληφθεί τις δυσλειτουργίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τότε όπως είπε επέλεξε να μην αλλάξει το ΔΣ του Οργανισμού, όρισε όμως κάποιους εκ του συμβουλίου εκπροσώπους του, προκειμένου να ενημερώνεται προσωπικά για τα τεκταινόμενα, ενώ είχε διορίσει κι εμπειρογνώμονες προκειμένου να μελετήσουν εν γένει τις αδυναμίες του ελληνικού συστήματος Υγείας, ώστε να καταρτιστούν με βάση τα πορίσματα τους τα προωθούμενα τότε νομοσχέδια, πράγμα που τελικά δεν συνέβη λόγω της αλλαγής κυβέρνησης.
Επικαλούμενος μελέτη του Δ. Κρεμαστινού, ο Σπ. Λάππας ανέφερε ότι το έλλειμμα στην Υγεία το 2002 ήταν στα 2 δισ. ευρώ, το 2004 στα 4 δισ. για να εκτιναχθεί το 2009 στα 17 δις. ευρώ, και διατύπωσε το ερώτημα «που πήγαν αυτά τα χρήματα και γιατί δεν τα βρίσκουμε;». «Τα καρτέλ των φαρμακευτικών υπήρχαν από την περίοδο που ήμουν εγώ υπουργός», απάντησε με νόημα ο πρώην υπουργός, για να συμπληρώσει ότι «πιθανόν να υπάρχουν ακόμα» και τόνισε επίσης ότι νόμοι υπήρχαν πάντα, όπως και τα παραθυράκια τους.
Ο Δ. Κρεμαστινός ανέφερε ότι το κύριο πρόβλημα με τις φαρμακευτικές είναι τα υπερκέρδη και περιγράφοντας τη διαδικασία μέσω της οποίας προκύπτουν αυτά σημείωσε ότι αν για παράδειγμα εσύ ως υπουργός κατεβάσεις το κόστος ενός σκευάσματος, η εταιρεία μπορεί να το αποσύρει και να φέρει στην αγορά ένα νέο παρόμοιο, με νέα ονομασία και υψηλή τιμή και να βρεθείς στο μηδέν. Υπενθύμισε επίσης τι έγινε με τους βηματοδότες επί υπουργείας του, όπου οι γιατροί με στόχο το κέρδος και σε συνεργασία με τις εταιρείες, προχωρούσαν σε αθρόες επεμβάσεις τέτοιου τύπου, με αποτέλεσμα ο Τύπος να γράφει ότι περπατάς στα νεκροταφεία και ακούς τον κτύπο των βηματοδοτών από τους τάφους και είπε ότι το αντιμετώπισε τότε στήνοντας τα βηματοδοτικά κέντρα.
«Ο αγώνας κατά της διαφθοράς είναι αέναος, αλλά η πάταξη της είναι ο πρωταρχικός στόχος», τόνισε ο πρώην υπουργός Υγείας, αλλά όπως είπε δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο της «Λερναίας Ύδρας».
Το πρόβλημα με τη διαφθορά στην Υγεία εντοπίζεται στα πρόσωπα που εμπλέκονται στη συναλλαγή, αλλά αν δεν υπάρχει το υπερκέρδος τα διατιθέμενα ποσά είναι μικρά κι εκ προοιμίου η διαφθορά μικρότερη, σημείωσε επίσης. Έδωσε μάλιστα δίκιο στον Πάυλο Πολάκη που μιλάει για τις αντιστάσεις που αντιμετωπίζει η πολιτική βούληση για την πάταξη του προβλήματος, σημειώνονατς ωστόσο ότι με το να καταγγέλεις το φαινόμενο δεν το λύνεις.
Απαντώντας σε ερώτηση του Θ. Παπαχριστόπουλου για τυχόν πολιτικές ευθύνες σε σχέση με τα διερευνώμενα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ όπως πχ. των «αμαρτωλών» διαφημιστικών καμπανιών και του υπερ – κοστολογημένου κτιρίου στο Μαρούσι, ο Δ. Κρεμαστινός είπε ότι οι υποθέσεις αυτές πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες αν και σε όποιον υπάρχουν.
Αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερα αρνητική συμβολή του Τύπου, καθώς όπως είπε όταν οι εταιρείες παίρνουν στρατιές δημοσιογράφων σε ταξίδια με τα έξοδα πληρωμένα προκειμένου να παρακολουθήσουν τα συνέδρια τους, είναι λογικό αυτοί στη συνέχεια να γράφουν υπέρ των συμφερόντων των συγκεκριμένων φαρμακοβιομηχανιών. Εγώ πήγαινα να κάνω ένα βήμα ως υπουργός και την επομένη έγραφαν ότι κινδυνεύει από χολέρα η Ελλάδα εξαιτίας μιας επιδημίας γαστρεντερίτιδας στην Τουρκία, υπενθύμισε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό τέτοιων συνεδρίων σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.
Όταν ερωτήθηκε για τα περί σκευωρίας σε σχέση με την υπόθεση Novartis, ο Δ. Κρεμαστινός τονίζοντας ότι θέλει να διατηρήσει την ουδετερότητά του, διευκρίνισε ότι δεν πιστεύει ότι έκατσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους συνεργάτες του και τους είπε «πάμε να κάνουμε μια σκευωρία τώρα». Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τα σκάνδαλα τέτοιου τύπου θα πρέπει να παραπέμπονται απευθείας στη Δικαιοσύνη, ώστε «να μην χάνει τη σοβαρότητα του το πολιτικό σύστημα».
Ένταση για το «όχι» στην κατάθεση της συζύγου Στουρνάρα
Αίτημα προς την Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα για την Υγεία, κατέθεσε με προσωπική της επιστολή προς τον πρόεδρο του Σώματος Αντώνη Μπαλωμενάκη, η σύζυγός του Γιάννη Στουρνάρα, λίνα Νικολοπούλου, το όνομα της οποίας εμπλέκεται στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Η Επιτροπή έκανε δεν έκανε δεκτό το αίτημα της, καθώς δεν αποτελεί πολιτικό πρόσωπο αλλά και λόγω της εμπλοκής της στο σκάνδαλο της Novartis, με τον Νότη Μηταράκη της ΝΔ, να την «υπερασπίζεται» καταγγέλλοντας «λάσπη» εναντίον της και αποχωρώντας εις ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ο κ. Μπαλωμενάκης στάθηκε στο ότι η κυρία Νικολοπούλου εμπλέκεται στη δικογραφία του σκανδάλου Novartis η οποία διερευνάται από την Προανακριτική. Αντίστοιχα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη κατάθεση της κυρίας Στουρνάρα ίσως προκαλούσε και πρόβλημα ακυρότητας στην Προανακριτική για τη Novartis.
Στον αντίποδα, όμως, οι βουλευτές της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τάχθηκαν υπέρ της κατάθεσης της κυρίας Νικολοπούλου και καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι «φοβάται» να ακούσει την σύζυγο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου μάλιστα συνέκρινε τη στάση της πλειοψηφίας με εκείνη ανελεύθερων καθεστώτων. «Η κυρία Νικολοπούλου έχει το δικαίωμα να καταθέσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Φοβάστε να έρθει» είπε, πριν ο Νότης Μηταράκης δώσει έναν ακόμα σόου, φεύγοντας από τη συνεδρίαση.
Υπενθυμίζεται ότι το όνομα της Λίνας Νικολοπούλου εμπλέκεται στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς η εταιρεία της Mindwork Business Solutions, φέρεται να χρηματοδοτήθηκε από τα «μαύρα ταμεία» του Οργανισμού για τις αμαρτωλές και υπερ-κοστολογημένες του επικοινωνιακές καμπάνιες.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον Τύπο, το 2012 το ΚΕΕΛΠΝΟ προκήρυξε καμπάνια κατά της πολυφαρμακίας, που ανέλαβε η εταιρεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα, μαζί με μια άλλη εταιρεία, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, αδελφός του πρώην υπουργού της ΝΔ, Μιλτιάδη, και η οποία είχε κόστος 466.000 ευρώ. Άλλη καμπάνια, και πάλι του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά του καρκίνου είχε κόστος πάνω 1,5 εκατ. ευρώ, και την ανέλαβε, πάλι εξ ημισείας, η εταιρεία της συζύγου Στουρνάρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Έπονται οι καταθέσεις Βορίδη – Πολάκη
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος τςη Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, οι εργασίες της Εξεταστικής θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα με επόμενο μάρτυρα το πρώην υπουργό Υγείας της ΝΔ Μάκη Βορίδη και την ερχόμενη Τετάρτη την κατάθεση του νυν αναπληρωτή Υγείας Πάυλου Πολάκη, ύστερα από αίτημα κλήτευσης του από τη ΝΔ.
Κανονικά συνεχίζεται η Εξεταστική