Η Πρωτοβουλία Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων για τη μη λειτουργία του ΣΕΜ

Η ανακοίνωση από την Πρωτοβουλία Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων:

Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών [ΣΕΜ] είναι ένας θεσμός που μαζί με την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποτελούν τα τρία όργανα τα οποία οι κατά τόπους δημοτικές αρχές οφείλουν να συγκροτούν στους Δήμους όλης της χώρας κατά τις πρώτες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων τους. Στο Δήμο Χανίων, η εδώ δημοτική αρχή, τρεισήμισι χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και τριάντα μήνες μετά την πρώτη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για συγκρότηση ΣΕΜ, με δική της πολιτική ευθύνη, ακόμα δεν έχει λειτουργήσει αυτόν το θεσμό.

 

Το χρονικό της αδιαφορίας

 

Στις 29-09 -2015, δύο μήνες μετά την απόφαση συγκρότησης επιτροπής για να διερευνήσει το θέμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων αποφασίζει ομόφωνα τη συγκρότηση του ΣΕΜ. Η απόφαση γράφεται με πρωτοφανή προχειρότητα και αποστέλλεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία στις 05-11-2015 ενημερώνει τη Δημοτική Αρχή πως η απόφαση δεν μπορεί να κατακυρωθεί εξαιτίας κάποιων απλών λαθών. Αντί λοιπόν να διορθωθεί ταχύτατα η απόφαση, δουλειά που απαιτούσε κυριολεκτικά πέντε λεπτά ενασχόληση, και να σταλεί εμπρόθεσμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι υπεύθυνοι αδιαφόρησαν, το επιτρεπόμενο από το νόμο χρονικό όριο πέρασε, με αποτέλεσμα  να απαιτείται νέα απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και να βρισκόμαστε εκ νέου στο σημείο μηδέν.

Αν και υπήρξαν -εύλογα- διαμαρτυρίες, το θέμα αντί να έρθει προς απόφαση το συντομότερο δυνατόν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όλως τυχαίως ήρθε -κατόπιν πιέσεων- μετά από 19 μήνες! Στις 24-05-2017, το Δημοτικό Συμβούλιο παίρνει νέα ομόφωνη απόφαση για τη συγκρότηση του ΣΕΜ. Η νέα απόφαση επικυρώνεται και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Όμως μεσολάβησαν άλλοι επτά μήνες και η προκλητική αδιαφορία των υπεύθυνων, για να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο τα μέλη που θα απαρτίζουν το ΣΕΜ. Έτσι, στις 19-12-2017 έχουμε την οριστική συγκρότηση του ΣΕΜ. Όμως και πάλι στα χαρτιά, διότι στην πράξη έχουν περάσει τρεις μήνες και η αντιδήμαρχος – πρόεδρος του ΣΕΜ, παρά τις διαμαρτυρίες και τα ερωτήματα, δεν έχει καν προσκαλέσει τα μέλη του ΣΕΜ. Περιττό βέβαια να πληροφορήσουμε ότι οργανωτικά ζητήματα που προβλέπονται από το νόμο για τη λειτουργία του ΣΕΜ βρίσκονται στο μηδέν, όπως και ο ορισμός υπαλλήλου που θα αναλάβει τη διεκπεραίωση των πρακτικών ζητημάτων και την κατάρτιση ενός προγράμματος δράσης. Ούτε έχουν ληφθεί υπόψη στις δύο αναμορφώσεις του προϋπολογισμού που μεσολάβησαν δαπάνες για τις δράσεις του ΣΕΜ.

 

Το τρίπτυχο του σαμποτάζ

 

Το παράδειγμα -μη- συγκρότησης και -μη- λειτουργίας του ΣΕΜ δεν είναι βέβαια τυχαίο ούτε πρόκειται για μια απλή αμέλεια της δημοτικής αρχής. Αντίθετα, απεικονίζει ανάγλυφα το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει το πολιτικό(;) σχέδιο του δημάρχου: λήψη αποφάσεων, επικοινωνιακή προβολή τους και προκλητική αδιαφορία για την υλοποίησή τους. Αυτό το τρίπτυχο βρίσκει εφαρμογή στα θέματα που αποτελούν πεδίο ενδοπαραταξιακών συγκρούσεων για τη δημοτική αρχή.

Σε αυτήν την ίδια πολιτική επιλογή οφείλεται η καθυστέρηση τριών χρόνων στη στοιχειώδη αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων στο Δήμο Χανίων. Η πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι η πενταμελής επιτροπή του Δήμου που επιχειρούσε να επιλύσει το ζήτημα των αδέσποτων, στελεχώθηκε από κτηνίατρο που στην πρόσφατη προσπάθεια για στειρώσεις αδέσποτων πρωτοστάτησε για να τις ματαιώσει, επιστρατεύοντας την Αστυνομία, την Επιθεώρηση Εργασίας και την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών(!), ανήκει στη δημοτική αρχή.

 

***

 

Οι πολιτικές των κλειστών συνόρων, η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η φτώχεια και οι αδυσώπητοι καταστροφικοί πόλεμοι των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, αποτελούν για εμάς την κύρια αιτία του μεταναστευτικού ζητήματος. Πιστεύουμε, όμως, ότι παράλληλα με την πολιτική διαμαρτυρία, έχουμε καθήκον να εξασφαλίζουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους ανθρώπους που θα ζήσουν μαζί μας για πολλά χρόνια, αφού τα παγκόσμια δεδομένα έχουν πλέον οριστικά αλλάξει. Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε ως Δήμος και κοινωνία να θέσουμε σε προτεραιότητα πολιτικές ένταξης αυτών των ανθρώπων στο κοινωνικό σύνολο.

Η συμβολή της λειτουργίας του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, που αποτελείται από 11 μέλη (4 εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων, 4 εκπρόσωπους του Δημοτικού Συμβουλίου και 3 εκπροσώπους δομών αλληλεγγύης του Δήμου Χανίων), είναι σημαντική. Η λειτουργία του ΣΕΜ θα συμβάλει στη συνεργασία Δήμου – δομών αλληλεγγύης και μεταναστευτικών ομάδων και θα βοηθήσει στην παροχή στήριξης σε ζητήματα γραφειοκρατίας, με επιμόρφωση των εργαζομένων των ΚΕΠ, διερμηνείας, υγείας και εκπαίδευσης των συνανθρώπων μας. Επιπλέον, θα μπορούσαμε ως Δήμος, αξιοποιώντας και την εμπειρία του Δήμου της Αθήνας, να εντάξουμε στο Κέντρο Κοινότητας ένα Κέντρο Ένταξης Μεταναστών –  Προσφύγων, να διερευνήσουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης και από ευρωπαϊκά προγράμματα, να επιλέξουμε αρκετούς παρατηρητές από διάφορες δομές στις συνεδριάσεις του ΣΕΜ, μεταξύ των οποίων και εκπροσώπους της Διεύθυνσης Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Τέλος, και εν όψει του καλοκαιριού, υπενθυμίζουμε άλλη μια φορά τους κινδύνους και το έλλειμμα ανθρωπιάς που επιφέρουν οι παλινωδίες της δημοτικής αρχής στο θέμα του χώρου υποδοχής προσφύγων. Από το 2015 συζητάμε για ένα χώρο στο παλιό ψυχιατρείο, μετά πήγαμε στο κολυμβητήριο, στη συνέχεια στο κλειστό γήπεδο της παλιάς ηλεκτρικής και τώρα; Από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη επισκέφθηκε ο δήμαρχος, με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων και τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες, ξανά το παλιό ψυχιατρείο για να διαμορφωθεί ένας χώρος υποδοχής, συμφώνησε και ο αστυνομικός διευθυντής, αλλά ακόμα μια φορά μείναμε στα λόγια με αποκλειστική πολιτική ευθύνη του δημάρχου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί