Σήμερα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, η δίκη για την υπόθεση των τεσσάρων Σητειακών, οι οποίοι το Μάιο του 2015 είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω την ώρα που προσπαθούσαν να πουλήσουν έναν Μινωικό κούρο έναντι του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ, ωστόσο η δίκη αναβλήθηκε για τις 13 Δεκεμβρίου, επειδή απουσίαζε βασικός μάρτυρας.
Τους τέσσερις Σητειακούς, (δύο 41χρονους και δύο 35χρονους), τους βαραίνουν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ τότε είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, την χρηματική εγγύηση ύψους 20.000 ευρώ (για τον 35χρονο και τον 41χρονο), την εμφάνιση κάθε 1η και 15 κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους ενώ τους απαγορεύτηκε και η έξοδος από την χώρα.
Σύμφωνα με την εκτίμηση αρμόδιου αρχαιολόγου Εφορίας αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου, επρόκειτο για χάλκινο ειδώλιο, Μεσομινωικής περιόδου (16ος – 15ος αιώνας π.Χ.), ύψους 30 cm, που απεικονίζει ένα Κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος. Φέρει μακριά κόμη, επιχρυσωμένο περίζωμα και σώζει φύλλα χρυσού στις γάμπες και το αριστερό γόνατο. Στη βάση του φέρει έμβολο που παραπέμπει ότι πιθανότατα ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας. Κρίνεται δε ιδιαίτερα μεγάλης – ανεκτίμητης αξίας, καθόσον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.