Μέσω ενός ψεύτικου προφίλ στο Facebook με στοιχεία «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας» ο αρχηγός της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής οργάνωσης «Combat 18» συντόνιζε τις εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο αρχηγός «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας», ήθελε να έχει τον πρώτο λόγο στις δράσεις των «Ανένταχτων Μαίανδρων Εθνικιστών» και των «COMBAT 18», αλλά και στις αναρτήσεις βίντεο και κειμένων για τις εμπρηστικές επιθέσεις τους, όπως καταγράφεται στη δικογραφία που σχημάτισαν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Ένα «ανώνυμο» τηλεφώνημα στις 8 Φεβρουαρίου 2018 προκάλεσε την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των υπόπτων, που είχαν όπλα και εκρηκτικά, με τους αστυνομικούς να «ακούν» την προετοιμασία του τελευταίου χτυπήματος στο αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Ανω-Κάτω Πατησίων» στην οδό Νάξου, στις 22 Φεβρουαρίου 2018.
Μάλιστα στη συγκεκριμένη επίθεση γίνεται μνεία στη δικογραφία πως δεν… πήγαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής προκειμένου να σχηματίσουν δικογραφία με αποτέλεσμα να μη βρεθούν πειστήρια…
Στις συνομιλίες εμφανίζεται ο αρχηγικός ρόλος του «Τσαμπ» από τα Ιωάννινα, του 35χρονου «εκτελεστή» από το Χαϊδάρι, του 32χρονου δικηγόρου, ο οποίος είχε το ρόλο της προώθησης των συμφερόντων της οργάνωσης μέσω της δραστηριοποίησής του σε πολιτικούς φορείς και νομικής βοήθειας, και του 22χρονου «αποθηκάριου» της γιάφκας στο Μενίδι. Σε αυτές τις επικοινωνίες γίνονται αναφορές «συνεργασίας» της ομάδας με τα «τρία γράμματα» («ΑΜΕ-Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές»), με… τον «Λύκο» της Χρυσής Αυγής.
Από τους μικρούς διαλόγους που εμπεριέχονται στη δικογραφία, μέρος της οποίας δημοσιοποιεί ο Ελεύθερος Τύπος, εμφανίζεται η… τάση των επικίνδυνων δραστών να «κάψουν μετανάστες», κάτι που σύμφωνα με τους αστυνομικούς φέρεται να επιχείρησαν στις 20 Μαΐου 2016, όταν προέβησαν σε εμπρηστική επίθεση στη Στέγη Προσφύγων στην οδό Κάνιγγος 22, όπου κινδύνευσαν μικρά παιδιά. Κάτι αντίστοιχο έγινε στην κατάληψη Στέγης Προσφύγων Νοταρά 26 στις 24 Αυγούστου 2016 και στη βιβλιοθήκη και το κοινωνικό παντοπωλείο των κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού στις 17 Απριλίου 2016.
Ο… αρχηγός
Ο 35χρονος «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας» στην απολογία του αποδέχθηκε την ένταξή του στην οργάνωση από το 2010 και μέχρι σήμερα έχει το ρόλο του συντονιστή. Δήλωσε ότι η οργάνωση «ΑΜΕ» είναι ακέφαλη, χωρίς αρχηγό, και έχει ένα ρόλο συντονιστή ο οποίος είναι ο ίδιος. Συντόνιζε το οπτικοακουστικό υλικό που λάμβανε από άτομα του εθνικιστικού χώρου και αποφάσιζε τι θα αναρτηθεί. Διατηρεί δύο προφίλ στο facebook ως «Αλέξανδρος Τσαμπανίκας» και «Αλέξανδρος Τσαμπανίκαρας». Ομολόγησε τις ιστοσελίδες που διαχειρίζεται, αλλά και τις επιθέσεις στο στέκι Σινιάλο, Ανω-Κάτω Πατησίων, στο στέκι προσφύγων στην οδό Νοταρά 26.
Ο 35χρονος «εκτελεστικός πυρήνας» αποδέχθηκε τη συμμετοχή του σε δύο ενέργειες λέγοντας πως συνεργός του είναι ένας 20χρονος που κρατούσε τσίλιες και τραβούσε βίντεο. Δήλωσε ότι ο «Τσαμπανίκας» απαίτησε την επίθεση στο Σινιάλο και στο Ανω-Κάτω Πατησίων και ότι επιθυμούσε να απεμπλακεί αλλά το «Τσαμπανίκας» τον απειλούσε. Ο 22χρονος αποδέχθηκε και εκείνος τη συμμετοχή του, το ίδιο και ένας συνομήλικός του που είπε ότι συμμετείχε στις επιθέσεις στη Στέγη Προσφύγων στην Κάνιγγος, στην κατάληψη Βανκούβερ, στην κατάληψη Ζαΐμη.
Οι συλληφθέντες είναι συνολικά 11 αλλά δεν έχουν όλοι τον ίδιο βαθμό συμμετοχής. Η εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη, κατά περίπτωση, για διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων, εμπρησμό, έκρηξη, διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών και οπλοκατοχή.
Δείτε επίσης:
Combat 18: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης των ακροδεξιών βομβιστών με τη Χρυσή Αυγή