Σκουρλέτης: Δεν πρέπει να ενδώσουμε σε προσπάθεια της Τουρκίας να δώσει μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα

“Σε αυτή την υπόθεση δεν είμαστε μόνοι μας και πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής μας. Η σχέση μας με την Τουρκία εντάσσεται στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία” δήλωσε αναφορικά με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Απαιτούνται χειρισμοί με απόλυτη ψυχραιμία και αξιοποίηση όλων των μέσων που διαθέτουμε, εννοώ τη συνεννόηση με τον ΟΗΕ και την ΕΕ. Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Από την άλλη, εμείς δεν πρέπει να ενδώσουμε σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να δώσει μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα. Ενδεχομένως να είναι σπασμωδικές κινήσεις εκ μέρους της Τουρκίας, που έχει όλα τα μέτωπα της ανοιχτά” τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δημιουργία ενός εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, όπως προτάθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση, ανέφερε ότι “Είναι μια γόνιμη σκέψη και θα την επεσήμανα ως μια σκέψη που ενδεχομένως να σημαίνει αλλαγή της μέχρι στιγμής στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εθνικά ζητήματα και αναφέρομαι στη FYROM, που ακολούθησε μια επιπόλαιη στάση θα έλεγα, σε αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Σε ότι συμβάλλει σε εθνική συνεννόηση και εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα πρέπει να το ακολουθούμε. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε μια τέτοια κατεύθυνση”.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ξεκινήσω ζητώντας το σχόλιό σας για αυτή τη γνωστή υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, πώς την βλέπετε να εξελίσσεται, σε ποιο βαθμό είστε ανήσυχος ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την τουρκική πλευρά για να ζητηθούν κάποιου είδους ανταλλάγματα και πώς πιστεύετε ότι πρέπει να χειριστούμε το θέμα το επόμενο διάστημα;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Νομίζω ότι απαιτούνται χειρισμοί με απόλυτη ψυχραιμία και αξιοποίηση όλων των μέσων που διαθέτουμε. Κι εννοώ τη συνεννόηση και το να βάλουμε σε αυτή την υπόθεση τον ΟΗΕ -όπως ήδη έχει γίνει- και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζεται, λοιπόν, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Από την άλλη, εμείς, δεν πρέπει να ενδώσουμε σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, να δώσει μεγαλύτερες διαστάσεις σε αυτό το υπαρκτό και σοβαρό ζήτημα. Ενδεχομένως να εντάσσεται σε σχεδιασμούς ή να είναι και σπασμωδικές κινήσεις εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία έχει όλα τα μέτωπά της ανοιχτά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει, προφανώς έχοντας σαν στόχο, να έρθουν το συντομότερο δυνατό οι άνθρωποί μας πίσω, με έναν ψύχραιμο τρόπο να το αντιμετωπίσουμε.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φαίνεται πως αυτό το περιστατικό κύριε Υπουργέ, κύριε Σκουρλέτη, είναι ένας κρίκος σε μία αλυσίδα προκλήσεων από τουρκικής πλευράς, γιατί για παράδειγμα ζήσαμε πριν από πολύ λίγο καιρό τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού στα Ίμια, ζήσαμε την προσπάθεια των Τούρκων να ματαιώσουν τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, μία προσπάθειά τους που συνεχίζεται και θα δούμε πως θα εξελιχθεί τώρα που κατεβαίνει εκεί το Αμερικανικό γεωτρύπανο της Exxon και βέβαια ζούμε κάθε τόσο τις προκλήσεις στο Αιγαίο, προκλήσεις που έχουν λάβει και μία νέα μορφή το τελευταίο διάστημα, με τις Navtex, όπως για παράδειγμα με αυτή την Navtex, στο πλαίσιο της οποίας οι Τούρκοι θεώρησαν ότι το Καστελόριζο είναι δικό τους έδαφος. Εδώ υπάρχει λοιπόν μία συνολική τακτική προκλήσεων και το ερώτημα είναι μήπως πρέπει κάποιον τρόπο να αλλάξει η εθνική μας στρατηγική απέναντι τους;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:  Να αλλάξει προς ποια κατεύθυνση;

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν γνωρίζω.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να αλλάξει προς ποια κατεύθυνση; Γιατί για εμάς είναι δεδομένη, ποια είναι η εθνική μας στρατηγική. Καλές σχέσεις, δεν εκχωρούμε τίποτα, δεν διεκδικούμε τίποτα.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φαίνεται όμως ότι η επίσκεψη, για παράδειγμα του Ερντογάν η πρόσφατη δεν απέδωσε κάτι, γιατί ακολούθησαν όλες αυτές οι προκλήσεις.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θεωρώ πως αν κανείς κοιτάξει διαχρονικά τη σχέση μας με την Τουρκία, θα δει πολλές περιόδους προκλήσεων και ακόμη μεγαλύτερης έντασης. Δεν το λέω αυτό για να εφησυχάσουμε, το θετικό όμως είναι ότι σε αυτή την υπόθεση, σε όλα αυτά τα μέτωπα που αναφέρατε πριν, δεν είμαστε μόνοι μας και αυτό πρέπει να είναι ένα αναπόσπαστο στοιχείο της δικής μας στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία. Η σχέση μας με την Τουρκία σημαίνει ότι επηρεάζει, ότι εντάσσεται μέσα στις συνολικότερες σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας αφενός και είδατε ότι και στα ζητήματα της κυπριακής ΑΟΖ έχουν εμπλακεί άλλες δυνάμεις, οι οποίες έχουν άμεσα ή έμμεσα συμφέροντα, με βάση τις έρευνες που γίνονται για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή, αναφέρομαι στην Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η αποφασιστικότητα και η ψυχραιμία πρέπει να μας διακρίνουν σε κάθε περίπτωση, γνωρίζοντας τί εμείς θέλουμε.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και να υπάρξει μία συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων αυτή την περίοδο, ίσως για να ξαναδούμε την τακτική μας, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει. Πώς το ακούτε;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα έλεγα ότι αυτή είναι μια γόνιμη σκέψη και θα την επεσήμανα ως μία σκέψη που ενδεχομένως να σημαίνει και αλλαγή της μέχρι τώρα στάση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εθνικά ζητήματα και αναφέρομαι στο θέμα που έχει υπάρξει με την FYROM, όπου εκεί δεν είχε μία στάση αναζήτησης μιας ευρύτερης συναίνεσης, αντίθετα θα έλεγα με επιείκεια ότι ακολούθησε μία εντελώς επιπόλαιη στάση γύρω από αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Άρα ότι συμβάλλει σε αυτό που είπατε κι εσείς μόλις τώρα, εθνική συνεννόηση, και εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα πρέπει να ακολουθούμε. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε μία τέτοια κατεύθυνση, δεν είναι προσωπική της υπόθεση το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, έτσι δεν είναι;

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα βέβαια είμαστε σε μία περίοδο που οι σχέσεις των κομμάτων δεν είναι οι καλύτερες, με αφορμή τη Novartis και την προανακριτική επιτροπή που ξεκινά τώρα τη λειτουργία της, πιστεύετε ότι μπορεί αυτό να ρίξει σκιά στην προσπάθεια για εθνική συνεννόηση;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Εάν από κάτι πάσχει το πολιτικό σύστημα είναι από την αναξιοπιστία του, τη διαχρονική του αναξιοπιστία, στα μάτια πρώτα από όλα της ελληνικής κοινωνίας, τα τελευταία τριάντα, σαράντα χρόνια. Δηλαδή όλες αυτές τις σχέσεις διαπλοκής που είχε οικοδομήσει και χαρακτήριζαν το πάλαι ποτέ κραταιό δικομματικό σύστημα. Με ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα το πρώτο που υπονομεύουμε είναι και η έννοια της εθνικής ενότητας, στα ζητήματα και της εξωτερικής πολιτικής, άρα θεωρώ ότι η αυτοκάθαρση, ή εν πάση περιπτώσει η αναβάθμιση της αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος, μέσα από τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, συμβάλλει -εάν κι εμείς θέλουμε να το δούμε έτσι και να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία- και στην υπόθεση της εθνικής ενότητας.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, έρχομαι στο θέμα των εξελίξεων στο μέτωπο της οικονομίας. Σήμερα μία εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» έχει πρώτο θέμα ότι η κυβέρνηση ζητά παράταση του μνημονίου, ότι γίνονται μυστικές διαπραγματεύσεις Τσίπρα με Μέρκελ και Τσακαλώτου με Τρόικα και ότι είναι κυβερνητικός μύθος τα περί καθαρής εξόδου, καθώς όπως γράφει η εφημερίδα, εκλιπαρούν για τετράμηνη επέκταση του προγράμματος, καταρρέει το αφήγημα, αναζητούν εναλλακτικό σενάριο για να διαχειριστούν την αποτυχία. Θέλω να έχω το σχόλιό σας για το δημοσίευμα αυτό, αλλά και να μας πείτε πού πάνε τα πράγματα.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα το χαρακτήριζα δημοσιογραφικό φιλελεύθερο ανέκδοτο, όλο αυτό το πρωτοσέλιδο. Είναι γνωστή η τακτική της κυβέρνησης για μία έξοδο με τις δικές μας δυνάμεις, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να φτιάξουμε το δικό μας, πια, σχέδιο για την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του Προγράμματος. Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες, δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το ειδικό καθεστώς για την χώρα μας, δεν μπορεί να συνεχίζεται. Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω, όποιες απόψεις και να έχει και από οπουδήποτε κι αν ακούγονται για την ελληνική οικονομία και τα προβλήματά της, κάποιος να θέλει να συνεχίσουμε να είμαστε μία χώρα, η οποία για να εφαρμόσει ένα οικονομικό πρόγραμμα πρέπει να πάρει κατ’ ουσία έγκριση από τις υπόλοιπες 26 χώρες της Ευρώπης. Αυτό το πράγμα, δηλαδή, είναι πρωτάκουστο. Αντί λοιπόν όλοι να καταθέτουν απόψεις για το πώς θα βγούμε πιο ισχυροί από το τέλος των Προγραμμάτων, ουσιαστικά υπονομεύουν μία προσπάθεια. Αυτό σε σχέση και με τα προηγούμενα που είπαμε, μάλλον θυμίζει μία προσπάθεια που διεμβολίζει, υπονομεύει την εθνική ενότητα και την εθνική αξιοπρέπεια.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, όταν μιλάτε για υπονόμευση, περιλαμβάνετε και τις απόψεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του διοικητή της, του κ. Στουρνάρα, για την ανάγκη προληπτικής γραμμής μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ευτυχώς ο κύριος Στουρνάρας μιλά ως κεντρικός τραπεζίτης και δεν θα πρέπει να μπαίνει στα χωράφια της πολιτικής, παρόλο ότι πάρα πολλές φορές, όχι μόνο τώρα και κατά το παρελθόν, μπερδεύει αυτούς τους ρόλους, ίσως επειδή έχει διατελέσει κι ο ίδιος πολιτικό πρόσωπο, Υπουργός Οικονομικών. Συνεπώς εντάσσω όλους αυτούς μέσα σε αυτό το τόξο, αυτών οι οποίοι με τις απόψεις τους δεν διευκολύνουν μία στερεή, μία βιώσιμη έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αποκλείεται να είναι απλή αγωνία για το αν θα μπορέσουμε να βγούμε με ασφάλεια στις αγορές και να θέλει έναν αερόσακο; Και το λέω, γιατί και ο ίδιος ως μέλος της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν σε αυτή τη λογική, της προληπτικής γραμμής το 2014, όπως θυμάστε.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν μπορώ τώρα να ερμηνεύσω τα πραγματικά κίνητρα του κ. Στουρνάρα. Αναφέρθηκα σε όλους αυτούς τους εκφραστές αυτών των απόψεων κι επεσήμανα και αυτή την διφυή υπόσταση του κ. Στουρνάρα, πότε τεχνοκράτης, ποτέ πολιτικός.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστώ θερμά τον Υπουργό Εσωτερικών, τον κύριο Πάνο Σκουρλέτη. Καλημέρα κύριε υπουργέ.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να είστε καλά. Καλημέρα.

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί