Στην ομιλία του, στην Ολομέλεια, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, ο βουλευτής Ι. Μιχελογιαννάκης, μεταξύ άλλων, έκανε τις παρακάτω παρατηρήσεις, για το νέο νομοσχέδιο.
«Σχεδόν οι μισές χώρες της Ευρώπης έχουν ρυθμίσει θεσμικά την παράγωγη κάνναβης, για την τελική παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
Στις 30/1/2016 η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με ψήφισμα, υιοθέτησε τις οδηγίες αναφορικά με τις εθνικές πολιτικές για την διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα σε ελεγχόμενες ουσίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τον Ιούλιο του 2016 συστάθηκε ομάδα εργασίας από το Υπουργείο Υγείας για την ιατρική χρήση της κάνναβης.
Τον Ιούνιο του 2017 έγινε η μεταφορά της κάνναβης από τον πίνακα Α στον πίνακα Β.
Στην Ευρώπη υπάρχουν 4 μοντέλα για την αγορά φαρμακευτικής κάνναβης.
- Το μοντέλο παραγωγής και διάθεσης υπό κρατικό έλεγχο, πχ Τσεχία
- Το μοντέλο με λέσχες κάνναβης, πχ Γαλλία
- Το μοντέλο αυτοκαλλιέργειας, πχ Ολλανδία
- Το μοντέλο εισαγόμενων εγκεκριμένων σκευασμάτων, πχ Γερμανία.
Η λύση, που εμείς προτείνουμε, είναι ο συνδυασμός εισαγωγής με ένα μοντέλο παραγωγής από ιδιώτες, υπό τον αυστηρό κρατικό έλεγχο.
Πλέον, φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα μπορούν να παράγουν, να μεταφέρουν, να αποθηκεύουν, να επεξεργάζονται κάνναβη είδους Cannabis Sativac L, περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη άνω του 0.2%, για την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Αποκλείονται οι αναθέσεις, η εργολαβίες σταδίων της γραμμής παραγωγής και η δραστηριότητα είναι αμεταβίβαστη.
Στην Ελλάδα, τα προϊόντα θα διατίθενται μόνο στο κρατικό μονοπώλιο και οι εξαγωγές θα γίνονται από Πειραιά και Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν τελωνεία για νόμιμη διακίνηση ναρκωτικών.
Απαγορεύεται η εισαγωγή διάθεση και εξαγωγή προϊόντων κάνναβης από ιδιώτες.
Υπάρχει βιβλιογραφική τεκμηρίωση ότι η φαρμακευτική κάνναβη έχει ένδειξη για αυτοάνοσα νοσήματα, έχει αναλγητική, αντισπασμωδική, ορεξιογόνα και αντιεμετική δράση, μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση κι έχει αντιεπιληπτική δράση.
Χρειάζεται επικαιροποίηση και αναμόρφωση του πλαισίου του κρατικού μονοπωλίου, η οργάνωση των υπηρεσιών και ο ρόλος του ΕΟΦ.
Ανοίγονται τεράστιες προοπτικές στην οικονομία όσον αφορά στο κομμάτι της απασχόλησης στις επενδύσεις.
Η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα, με το κλίμα να ευνοεί όσον αφορά στο μειωμένο κόστος θέρμανσης, η ηλιοφάνεια και η πρόσβασή μας, ως μέλος, στην ευρωπαϊκή αγορά.
Χρειάζεται, βέβαια, υψηλή τεχνολογία, επενδυτικά κεφάλαια και έτσι θα έχουμε και νέες θέσεις εργασίας, στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης.
Θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν συνεργατικά σχήματα και ομάδες παραγωγών.
Τα οφέλη θα είναι μεγάλα και για τους ασθενείς και για την οικονομία.»