Σε Αθήνα και Κρήτη – Απεργεί την Παρασκευή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ
Τα ρέστα της παίζει η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, η οποία με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της πραγματοποιεί 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Παρασκευή στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και του Νομού Αττικής, κλείνοντας μεταξύ άλλων την Ακρόπολη και την Κνωσσό που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών. Και ενώ συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα η κατάληψη του κτηρίου του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν οι εργαζόμενοί του και να καλυφθούν τα έξοδα του βρεφονηπιακού σταθμού, κυρίως όμως να μην μπορεί να αναλάβει καθήκοντα η νέα διευθύντρια του ΤΑΥΠ και να μην παραδίδονται τα οικονομικά στοιχεία που ζητάει το νέο Δ.Σ., στην ανακοίνωση της ΠΟΕ ΥΠΠΟ δεν γίνεται καμία νύξη για το γεγονός. Όπως ξεχάστηκε η κατάληψη, που όμως εξακολουθεί να υφίσταται, έτσι ξεχάστηκε και το αίτημα παραμονής στη θέση του του πρώην διευθυντή του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Γ. Βλαντή, που τις προηγούμενες ημέρες κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να παραμείνει στη θέση του, όμως η προσωρινή διαταγή απορρίφθηκε.
Ωστόσο στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας γίνεται λόγος για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 22 του μηνός με την υπουργό Πολιτισμού, η οποία «υπαναχώρησε στο σύνολο των δεσμεύσεων που είχε δώσει μία εβδομάδα νωρίτερα». Παρ’ ότι μετά τη συνάντηση το υπουργείο ανακοίνωσε επισήμως ότι «θα διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας» και ότι «η προβλεπόμενη ένταξη του Βρεφονηπιακού Σταθμού του Ταμείου Αλληλοβοηθείας στον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας», η ΠΟΕ ΥΠΠΟ αναφέρει ότι «καμία δέσμευση για την τακτοποίηση του προσωπικού δεν δίνεται δημόσια» και ζητάει την «τακτοποίηση του συνόλου των συναδέλφων στο ΥΠΠΟΑ και στην κάλυψη και των τεσσάρων συναδέλφων ΙΔΟΧ που υπηρετούν στον παιδικό σταθμό».
Αναφέρεται επίσης στο «τεράστιο ζήτημα της απόλυσης είκοσι συναδέλφων σε Αθήνα και Κρήτη» και το «γενικό και αόριστο ‘δρομολογούνται’» που έλαβε από την Λ. Κονιόρδου, στην προκήρυξη 200 μονίμων αρχαιοφυλάκων όπου «καμία απάντηση δεν μας έδωσε», στην «τακτοποίηση των συναδέλφων με ‘ένδικα μέσα’» όπου «και αυτή ‘δρομολογείται’, κατά την κ. Κονιόρδου, μόνο που, όπως μαθαίνουμε, δεν έχουν βρεθεί ακόμα τα χρήματα για τη μισθοδοσία των συναδέλφων». Γίνεται λόγος επίσης για τον νέο Οργανισμό του ΤΑΠΑ, εκφράζεται η αντίθεση της Ομοσπονδίας στη μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στο «κτήριο Κεράνη» και επανέρχεται στη «μεταφορά των εργαζομένων από το Μουσείο Ακρόπολης στη δύναμη του ΥΠΠΟΑ».
Την απεργία της Παρασκευής στηρίζει και η Πανελλήνια Ένωση Εργαζομένων Φύλαξης Αρχαιοτήτων που ζητάει «τη συνέχιση της καταβολής των εξαιρέσιμων από το ΤΑΠΑ, να αποσυρθεί η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για ποσοστά επί των εσόδων από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, να μην απολυθούν οι πέντε αρχαιοφύλακες και οι δεκαπέντε εργατοτεχνίτες, να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι του Ταμείου Αλληλοβοηθείας στο ΥΠΠΟΑ και τη συνέχιση της λειτουργίας του ΤΑΠΑ υπό δημόσιο έλεγχο».
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, με μια ανακοίνωση – καταπέλτη ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, αφήνοντας να διαφανεί η πλήρης αντίθεσή του με τους χειρισμούς της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και τη συνεχιζόμενη κατάληψη, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η νέα διοίκηση και διεύθυνση του Ταμείου θα πρέπει να αφεθούν απερίσπαστοι στην ομαλή άσκηση των καθηκόντων τους. Στην κατεύθυνση αυτή δεν συμβάλλουν ενέργειες όπως η κατάληψη των γραφείων του Ταμείου, η οποία κατ’ ουσίαν έχει ως στόχο την επιστροφή πρώην στελέχους του Ταμείου που ελέγχεται. Η κατάληψη αυτή παρεμποδίζει τη λειτουργία του νέου Δ.Σ. και την υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών για την πληρωμή της μισθοδοσίας των εργαζομένων στο Ταμείο, την προμήθεια αναλωσίμων για τον παιδικό σταθμό και την καταβολή των οφειλομένων στους δικαιούχους (αποζημίωση κατασκηνωτικής περιόδου 2017)». Επισημαίνει επίσης ότι «η οποιαδήποτε διαχείριση δημόσιου χρήματος, και μάλιστα στο όνομα των εργαζομένων, οφείλει να είναι ανοιχτή στον έλεγχο και την απόδοση ευθυνών», ότι «θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα η εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση μεταφορά του παιδικού σταθμού στο ΥΠΠΟΑ, με τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, καθώς και τη διασφάλιση των θεσμικών και οικονομικών προϋποθέσεων για την εύρυθμη, αποτελεσματική και σύννομη λειτουργία του» και ότι «απαιτείται η επεξεργασία ενός ισχυρού νομικού πλαισίου που να θωρακίζει, να παγιώνει και να διευρύνει από τούδε και εξής τις παροχές που αποδίδονται ως κοινωνικός μισθός στους εργαζόμενους (λ.χ. αποζημιώσεις για κατασκήνωση, επίδομα παιδικού σταθμού στους εργαζόμενους εκτός Αθηνών), με πλήρη διαφάνεια και έλεγχο».
Π.Κρ.