Μερικές ακόμη αλλαγές ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας στη διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων. Οι αλλαγές αφορούν στην αίτηση του Φεβρουαρίου, που θα υποβάλλεται τον… Μάρτιο. Η πρώτη αυτή αλλαγή είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία και γίνεται για να έχει ψηφιστεί ο νόμος για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ώστε να μην έχουν εκπλήξεις (ως προς τις σχολές) οι υποψήφιοι μετά την υποβολή της αίτησης – δήλωσης συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις, που είχαμε συνηθίσει να ονομάζουμε αίτηση Φεβρουαρίου.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά στους υποψηφίους που θέλουν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ. Για πρώτη φορά πρέπει αυτοί οι υποψήφιοι να δηλώσουν στην αίτηση που θα καταθέσουν ότι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, δηλαδή να συμμετάσχουν στις πρακτικές δοκιμασίες που είναι απαραίτητες για την εισαγωγή τους στα τμήματα. Λογικό γιατί το υπουργείο Παιδείας θέλει να ξέρει πόσοι είναι οι υποψήφιοι, ώστε να προετοιμαστεί σωστά για τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
Τα προβλήματα ξεκινούν στην τρίτη αλλαγή που ανακοινώθηκε και αφορά στους υποψηφίους της κατηγορίας του 10%. Οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας ανακοινώθηκε ότι θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο της χρονιάς που συμμετείχαν στις εξετάσεις. Αυτό φαίνεται λογικό αλλά δεν είναι. Η λογική της απόφασης είναι ότι αυτοί οι υποψήφιοι κρατούν τα μόρια που είχαν τη χρονιά που εξετάστηκαν, διαγωνίζονται για συγκεκριμένο αριθμό θέσεων (6% για τους περσινούς αποφοίτους και 4% για τους προπέρσινους αποφοίτους) άρα και οι σχολές να έχουν την κατανομή στα επιστημονικά πεδία της χρονιάς που εξετάστηκαν στις εισαγωγικές εξετάσεις.
Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι δεν θα υπάρχουν οι σχολές που περιελάμβανε το μηχανογραφικό τους δελτίο, αφού έχουμε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την κατάργηση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Συνεπώς δεν μπορεί το μηχανογραφικό δελτίο να είναι το ίδιο με τη χρονιά που εξετάστηκαν. Με λίγα λόγια η πραγματικότητα αναιρεί την απόφαση, που θα ήταν σωστή αν υπήρχε σταθερότητα στις σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γιατί δεν είναι μόνο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Την επόμενη χρονιά θα έχουμε συγχωνεύσεις στα Πανεπιστήμια και τα αντίστοιχα ΤΕΙ στο Ιόνιο, στα Ιωάννινα, στη Δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και αλλού. Συνεπώς είναι ανέφικτο να συμπληρώνουν οι υποψήφιοι το μηχανογραφικό προηγούμενης χρονιά.
Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο ηθικό ζήτημα για την ακύρωση αυτής της απόφασης. Με την κατάργηση του ξεχωριστού Επιστημονικού Πεδίου των Παιδαγωγικών Επιστημών, που ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες από τον υπουργό Παιδείας, κάποιοι υποψήφιοι που δεν ήταν ευχαριστημένοι στη σχολή που πέτυχαν σκέφτηκαν ότι θα μπορούν να δηλώσουν τα Παιδαγωγικά, που πλέον ανήκουν σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία. Επέλεξαν, λοιπόν, να μην δώσουν ξανά εξετάσεις και να υποβάλλουν μηχανογραφικό με το 10%. Έρχεται, όμως, στα μέσα Φεβρουαρίου το υπουργείο Παιδείας να τους πει ότι για αυτούς ειδικά τα Παιδαγωγικά παραμένουν σε χωριστό Επιστημονικό Πεδίο και, συνεπώς, δεν μπορούν να τα δηλώσουν. Πρόκειται για τον απόλυτο αιφνιδιασμό γιατί σε λίγες μέρες πρέπει να δηλώσουν αν θα αλλάξουν γνώμη και θα εξεταστούν και φυσικά είναι πολύ αργά για να ξεκινήσουν το διάβασμα. Και όλη αυτή η αναστάτωση γιατί κάποιοι αποφάσισαν, εντελώς παράλογα, το μηχανογραφικό να είναι ίδιο με το περσινό που δεν μπορεί να είναι λόγω του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής…
του Στράτου Στρατηγάκη