Ένα μυστήριο περίπου 3.000 ετών ίσως να έχει τελικά λυθεί.
Ενώ πολλές αιγυπτιακές μούμιες φαίνονται γαλήνιες, μία από αυτές προκαλεί ερωτηματικά στους επιστήμονες, λόγω της έκφρασης πόνου στο πρόσωπό της.
«Η αποκρουστική μούμια του “Αγνώστου Άνδρα Ε”, γνωστή και ως “Μούμια που Ουρλιάζει” μπερδεύει τους ειδικούς εδώ και καιρό» είπε ο Αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων, Ζάχι Χαουάς, στην Al Ahram Weekly.
Τώρα οι ειδικοί πιστεύουν πως επιτέλους γνωρίζουν γιατί η μούμια φαίνεται να βρίσκεται σε τέτοια οδύνη: Υπάρχει πιθανότητα όντως να ούρλιαζε τη στιγμή του θανάτου του.
Ο Χαουάς είπε πως τεστ DNA επιβεβαίωσαν τη δημοφιλή θεωρία πως η μούμια πιθανότατα να είναι ο πρίγκιπας Πεντεουέρε, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο και πιθανότατα απαγχονίστηκε για τον ρόλο του στη δολοφονία του πατέρα του, Ραμσή του 3ου, που βασίλεψε κατά τον 12ο αιώνα πΧ.
Η μούμια που ουρλιάζει ήταν ασυνήθιστη και για άλλα, πέρα από την έκφραση αγωνίας στο πρόσωπό της.
«Βρήκαμε τη μούμια αυτή καλυμμένη με δέρμα προβάτου» είπε ο Χαουάς στο National Geographic το 2008. «Για τους αρχαίους Αιγυπτίους…το να καλύψεις κάποιον με δέρμα προβάτου σημαίνει πως ήταν ακάθαρτος, πως έκανε κάτι κακό στη ζωή του».
Η μούμια επίσης δεν είχε σημάδι ταφής, κάτι που, σύμφωνα με τα έθιμα της εποχής, στερούσε από τον νεκρό κάποιον ρόλο στη μεταθανάτια ζωή. Τα χέρια και τα πόδια ήταν δεμένα, και δεν υποβλήθηκε στην παραδοσιακή διαδικασία ταρίχευσης.
«Δεν ταριχεύτηκε καν, αλλά απλά αφέθηκε να ξεραθεί σε νάτρο και μετά έριξαν ρετσίνι στο ανοιχτό του στόμα» έγραψε η Al Ahram Weekly.
Ωστόσο η μούμια βρέθηκε να έχει θαφτεί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
«Δύο ήταν οι δυνάμεις που δρούσαν για αυτή τη μούμια: Η μία αποσκοπούσε στο να τον ξεφορτωθούν και η άλλη να προσπαθήσουν να τον διατηρήσουν» είπε στη The Sun ο Μπομπ Μπράιερ, αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου Λονγκ Άιλαντ που εξέτασε τη σορό. «Για κάποιον λόγο έγινε προσπάθεια να διασφαλιστεί πως δεν θα είχε ζωή μετά θάνατον, και, σε μια άλλη προσπάθεια, κάποιος νοιάστηκε για αυτόν και προσπάθησε να το παρακάμψει αυτό».
Η μούμια πρόσφατα εκτέθηκε στο κοινό στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, στο πλαίσιο μιας ειδικής προσωρινής έκθεσης με κομμάτια της συλλογής που δεν έχουν παρουσιαστεί στο παρελθόν. Τουλάχιστον 20.000 επισκέπτες την είδαν όταν εκτέθηκε για κάτι παραπάνω από μια εβδομάδα, κάνοντας το μουσείο να παρατείνει την έκθεση, ανέφερε το Egypt Independent.
Μετάφραση/ απόδοση από την αμερικανική έκδοση της HuffPost