Ένας 56χρονος Ινδός, ο οποίος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς, τελικά βρέθηκε με δύο καρδιές να χτυπάνε η μία δίπλα στην άλλη – και βέβαια με ένα πολύπλοκο πια ηλεκτροκαρδιογράφημα!
Όταν οι γιατροί επιχείρησαν να μεταμοσχεύσουν τη νέα καρδιά, που προερχόταν από έναν έφηβο μετά τον εγκεφαλικό θάνατο του τελευταίου, συνειδητοποίησαν ότι ήταν πολύ μικρή για τον ασθενή.
Τότε οι καρδιοχειρουργοί, σε μια τελευταία απόπειρα να σώσουν τον καρδιοπαθή, προχώρησαν στο «σχέδιο Β» και συνέδεσαν τη νέα υγιή καρδιά με την ανεπαρκή καρδιά του ασθενούς.
Η σπάνια επέμβαση, που διήρκεσε επτά ώρες και έγινε σε νοσοκομείο στην ινδική πόλη Χαϊντεραμπάντ, σύμφωνα με τις βρετανικές «Independent» και «Daily Mail», είχε επιτυχία.
Ο άνδρας βρέθηκε έτσι με δύο καρδιές που, αν και χτυπούν με διαφορετικούς ρυθμούς, αλληλοσυμπληρώνονται και διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος του.
Σε όλο τον κόσμο έχουν πραγματοποιηθεί μόνο περίπου 150 επεμβάσεις αυτού του είδους, που λέγονται ετεροτοπικές μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Η πρώτη είχε γίνει τη δεκαετία του 1970 από τον πρωτοπόρο γιατρό Κρίστιαν Μπάρναρντ στη Νότια Αφρική. Η μέση διάρκεια επιβίωσης για τους ασθενείς είναι γύρω στα δέκα χρόνια.
ΑΠΕ- ΜΠΕ