Το νομοσχέδιο για την καλλιέργεια και χορήγηση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα παρουσίασαν σήμερα τα υπουργεία Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου.
Τη βάση για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής σχετικής νομοθεσίας είχε αποτελέσει η θετική γνωμοδότηση Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Υγείας το 2017, υπό την προεδρία της αναπληρώτριας καθηγήτριας Φαρμακολογίας και πρόεδρου του ΕΟΦ, Κατερίνας Αντωνίου.
Μεταξύ άλλων, το πόρισμα ανέφερε ότι «είναι αποδεκτές οι φαρμακολογικές ιδιότητες και οι υπό διερεύνηση επακόλουθες θεραπευτικές ενδείξεις της κάνναβης κατόπιν εγκριτικών διαδικασιών, είτε με τη μορφή δραστικών ουσιών που περιλαμβάνονται στο φυτό, είτε εκχυλισμάτων ή τμημάτων του φυτού».
Και επίσης ότι «το προφίλ της σχέσης κλινικού οφέλους/ανεπιθύμητων ενεργειών είναι ευνοϊκό για μια σειρά από νόσους (καχεξίας/ανορεξίας στο HIV/AIDS, επιληψία, χρόνιος πόνος, νευροπαθητικός πόνος, ναυτία και έμεση στη χημειοθεραπεία, σπαστικότητα που σχετίζεται με την πολλαπλή σκλήρυνση κ.α.) όπως προφανώς αναγνωρίζεται επί του παρόντος στα υπό κυκλοφορία κανναβινοειδή σκευάσματα σε άλλες χώρες».
Ως εκ τούτου, η επιτροπή κατέληγε στα συμπέρασμα ότι «είναι απαραίτητη η άμεση πρόσβαση και των ασθενών στην Ελλάδα στα συγκεκριμένα προϊόντα». Αλλά υπενθύμιζε ότι «το ισχύον νομοθετικό καθεστώς επιτρέπει και ρυθμίζει ειδικά τόσο την παραγωγή όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, προβλέποντας για τη διαδικασία αυτή κρατικό μονοπώλιο, δίνοντας αποφασιστική αρμοδιότητα στον Υπουργό Υγείας και γνωμοδοτικό ρόλο στην Επιτροπή Ναρκωτικών».
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, στο σχέδιο νόμου που θα έρθει στη Βουλή, το φυτό της κάνναβης εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από την αντίφαση της μη νόμιμης χρήσης του, αλλά να μπορεί να καλλιεργηθεί και να επεξεργαστεί με νόμιμο τρόπο στην Ελλάδα.
«Οι λόγοι είναι ότι η επιστημονική βιβλιογραφία τεκμηριώνει τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης σε μια ευρεία γκάμα παθήσεων. Επίσης, πρέπει να καταστεί ευχερέστερη η πρόσβαση των ελλήνων ασθενών και επιπλέον θα δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία» είπε.
Η διάθεση των σκευασμάτων θα γίνεται με τους κανόνες του κρατικού μονοπωλίου, με ιατρική συνταγή υπ’ ευθύνη του γιατρού και στη συνέχεια θα ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ενώ το υπουργείο Υγείας μελετά και την κατάρτιση Μητρώου Ασθενών που θα λαμβάνουν νομίμως φαρμακευτική κάνναβη.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, αναφερόμενος στην παραγωγική διαδικασία, είπε ότι άδειες θα δοθούν αυστηρά για καθετοποιημένες μονάδες, έκτασης 4 στρεμμάτων, για παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση του τελικού προϊόντος αποκλειστικά για ιατρική χρήση.
«Η επιχείρηση θα μπορεί να εισάγει σπόρο (όχι μεταλλαγμένο γενετικά) προς σπορά από χώρες της ΕΕ ή τρίτες χώρες αυστηρά για καλλιεργια στον χώρο που έχει λάβει άδεια, ενώ δεν μπορεί να εισάγει/διαθέσει/εξάγει ενδιάμεσο προιόν πέρα του τελικού, που προορίζεται για την χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης», σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου.
Ο χώρος της μονάδας καλλιέργειας και μεταποίησης θα πρέπει να περιλαμβάνει υποστηρικτικούς χώρους που θα εγγυώνται την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και τη διενέργεια επί τόπου ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές. Να σημειωθεί ότι προβλέπεται και τακτικός επανέλεγχος δικαιολογητικών, ώστε σε περίπτωση παραβάσεων να αφαιρείται η άδεια.
Να σημειωθεί ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για αδειοδότηση.
Μαίρη Μπιμπή
in.gr