Ανακοίνωση εξέδωσε το σωματείο εργαζόμενων στο ΠΑΓΝΗ, μέσω της οποίας γνωστοποιεί ότι τάσσεται στο πλευρό των αγροτών.
Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
Το σωματείο εργαζόμενων στο ΠΑΓΝΗ χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Την κινητοποίηση των αγροτών στο μπλόκο της Πραιτώριας και των μεγάλων χωραφιών. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην περιοχή μας αλλά και Πανελλαδικά, δεν είναι ασύνδετες με τους αγώνες που έδωσαν οι υγειονομικοί με το εργατικό ταξικό κίνημα ενάντια στα προαπαιτούμενα του μνημονίου.
Μοναδική διέξοδος στην αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς, είναι ο κοινός αγώνας ενάντια στην πολιτική που συνθλίβει τα δικαιώματά μας.
Κοινός και ο αγώνας εργαζομένων, αγροτών, για να σταματήσουμε επιτέλους τη μετατροπή της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σ’ ένα ολοένα και πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα!
Αυτός ο αγώνας των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.
Εργαζόμενοι στην Υγεία και μικρομεσαίοι αγρότες βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Βιώνουμε τις ίδιες αγωνίες. Πως θα ζήσουμε τις οικογένειες μας, πως θα ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, πως θα ανταπεξέλθουμε στις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις.
Οι αγρότες πουλάνε τη σοδειά τους σε εξευτελιστικές τιμές που διαμορφώνει η “ελεύθερη” καπιταλιστική αγορά. Η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται. Οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο ουσιαστικά δεν αποζημιώνονται.
Εμείς οι Υγειονομικοί δουλεύουμε με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, με αύξηση το χρόνο έκθεσης στους επαγγελματικούς κινδύνους, κατάργηση του πενιχρού ανθυγιεινού επιδόματος, που και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ψαλιδίσει! Και μάλιστα, τη στιγμή που αυξάνονται στον κλάδο οι επαγγελματικές ασθένειες, και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες, δεν έχουν πάρει όλα τα αναγκαία σύγχρονα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, με ταυτόχρονη μείωση του εργάσιμου χρόνου, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο η έκθεση στον επαγγελματικό κίνδυνο.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. που έχει ως στόχο, το σταδιακό ξεκλήρισμά τους. Να τους πετάξει εκτός παραγωγής και να συγκεντρώσει τη γη στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Σε εμάς τους εργαζόμενους στην Υγεία, η ΕΕ, το ΔΝΤ και οι ντόπιες κυβερνήσεις επιβάλλουν εργαζόμενους στην Υγεία με συμβάσεις (μπλοκάκια, επικουρικοί, κοινωφελής εργασία, με μαθητεία, με ιδιωτικά συνεργεία, νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα και τη σίτιση). Η κατάργηση δικαιωμάτων και κεκτημένων όπως το απεργιακό δικαίωμα, ο κουτσουρεμένος μισθός μας, είναι μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής για να γίνουμε φθηνότεροι εργαζόμενοι στο Εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας.
Οι επανειλημμένα πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και του υπουργείου Υγείας είναι ένα όνειρο απατηλό, η πραγματικότητα βρίσκεται στην έλλειψη προσωπικού, στην εντατικοποίηση και στην υποχρηματοδότηση που έχουν χτυπήσει κόκκινο.
Τα μέτρα που έχουν παρθεί και παίρνονται με την εφαρμογή των Κοινοτικών Οδηγιών, των Μνημονίων και της 3ης αξιολόγησης, είναι στην κατεύθυνση ενίσχυσης και εδραίωσης της εμπορευματοποίησης του Συστήματος Υγείας, της ανταποδοτικότητας των παροχών και της ατομικής ευθύνης των ασθενών, που οδηγούν στη μείωση των κρατικών δαπανών και τη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις.
Μαζί με τους υγειονομικούς σε κοινό αγώνα, αγρότες και εργαζόμενοι θα διεκδικήσουμε λύσεις ώστε να έχουμε όλοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρεις και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας από τις δημόσιες μονάδες, οι οποίες πρέπει να χρηματοδοτηθούν επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθούν με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.