Ρήξη με το κοινωνικό-οικονομικό μοντέλο και το πολιτικό σύστημα που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο περιφερειακό αναπτυξιακό στην Πάτρα τη Δευτέρα.
Ο κ. Δραγασάκης κατηγόρησε το πολιτικό σύστημα ότι μέχρι και το 2014 διαχειριζόταν τα πράγματα με τρόπο επιβλαβή και παρόξυνε τα προβλήματα, διατηρώντας σχεδόν ανέγγιχτα τα κατεστημένα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, συμφέροντα των λίγων εις βάρος της κοινωνίας.
«Ανοίγουμε, μέτωπο σε έναν κρατικοδίαιτο πελατειακό καπιταλισμό που χαρακτήρισε τις σχέσεις κράτους – κοινωνίας – πολιτικής όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αναφερόμαστε σε ένα σύστημα που βασίστηκε στη διαπλοκή των οικονομικών συμφερόντων με το κράτος και το πολιτικό σύστημα, που εξαρτήθηκε κατά κύριο λόγο από την εγχώρια κατανάλωση χωρίς να έχει εξωστρεφή προσανατολισμό, δίχως να παράγει προστιθέμενη αξία, ένα μοντέλο που οδήγησε σε μια ελληνική αστική τάξη που απέφευγε τις παραγωγικές δραστηριότητες και αποθησαύριζε καταθέσεις στο εξωτερικό, την ώρα που δανειζόταν και χρεοκοπούσε στο εσωτερικό», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.
Στο επίκεντρο της κριτικής του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, βρέθηκε και ο ρόλος του κράτους: «Υπήρχε μόνο ως μεσάζων. Πλαδαρό, σπάταλο, χωρίς αξιολόγηση, γραφειοκρατικό και δυσκίνητο, αλλά αποκλειστικά “μεσάζων”, αδύναμο να σχεδιάσει στρατηγικά, να υλοποιήσει αποτελεσματικά, να δράσει στοχευμένα. Υπ’ αυτήν την έννοια, το “νέο” επιβάλλει την υπέρβαση αυτού του μοντέλου που χαρακτηρίστηκε από διαρθρωτικές αδυναμίες και χρόνιες παθογένειες επέφερε εν τέλει τη χρεοκοπία».
Συνοψίζοντας το περιεχόμενο που θα πρέπει να έχει το αναπτυξιακό πρόγραμμα της επόμενες ημέρας, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά:
· Στην ανάγκη αλλαγών στο κράτος και στην οικονομία που να ενισχύουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή
· Στη δημοσιονομική σταθερότητα και κυριαρχία προκειμένου να εξασφαλίζεται η αυτονομία και η ελευθερία της χώρας
· Στην ανάγκη λήψης μέτρων και χάραξης πολιτικών για την ενίσχυση των επενδύσεων, ξένων και εγχώριων
· Στην ανάγκη η Ελλάδα να παίξει έναν νέο ρόλο στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο. «Σκοπός μας είναι η βαλκανική συνανάπτυξη, η συνείδηση ότι όλοι οι λαοί της ευρύτερης περιοχής, διαμέσου συνεργασιών, αλληλεγγύης και συναινέσεων θα διεκδικήσουμε ένα κοινό μέλλον μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον», όπως είπε.
Ο κ. Δραγασάκης ζήτησε η Ελλάδα να χαράξει το δικό της σχέδιο και στρατηγική για την ευρύτερη περιοχή διότι «σχέδια για τα βαλκάνια έχουν όχι μόνο οι ισχυρές δυνάμεις αλλά και οι μικρότερες» αναφερόμενος στις ΗΠΑ, στην Ε.Ε., στη Ρωσία και στην Κίνα όπως επίσης και στην Τουρκία, στην Αλβανία και στη Βουλγαρία. Σε μια κρίσιμη συγκυρία λόγω του θέματος των Σκοπίων, ο κ. Δραγασάκης ζήτησε «το σχέδιο να μην αφορά σε περίκλειστη χώρα αλλά «σε μια χώρα η οποία με το δυναμισμό της συνολικής ανάκαμψης, λειτουργεί ως παράγοντας φιλίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης».
magnesianews.gr