Άνοιξαν στις 7.00 οι κάλπες και άρχισε η ψηφοφορία για την επαναληπτική εκλογή προς ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μονομάχοι στην επαναληπτική εκλογή είναι ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, που διεκδικεί επανεκλογή, και Σταύρος Μαλάς, όπως και στην προ πενταετίας επαναληπτική εκλογή.
Από τον σημερινό δεύτερο και καθοριστικό γύρο των προεδρικών εκλογών θα κριθεί κατά πόσον ο πρόεδρος Nίκος Αναστασιάδης (35,5% στον γύρο), που στηρίζεται βασικά από τον ΔΗΣΥ, θα εξασφαλίσει επανεκλογή ή νέος πρόεδρος της Κύπρου θα είναι ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς (30,3% α’ γύρος). Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε αντίπαλο τον Σταύρο Μαλά και το 2013, αλλά τότε προηγείτο κατά 18,55%. Τελικά, εξελέγη ο Νίκος Αναστασιάδης με 57,46%, ενώ ο Σταύρος Μαλάς έμεινε στο 42,52%.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα, με διακοπή μίας ώρας το μεσημέρι. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι τις 7:30 το βράδυ και η ανακήρυξη του νέου προέδρου στις 22:00 θα γίνει στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία».
Οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα που θα λήξει η ψηφοφορία στην Κύπρο. Μπορεί να δοθεί παράταση μέχρι και τις 9 το βράδυ εάν υπάρχουν έξω από εκλογικό κέντρο πολίτες για να ψηφίσουν.
Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επί τόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά από τη λήξη της ψηφοφορίας.
Η παρούσα εκλογική αναμέτρηση είναι η 13η στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι πρώτες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν το 1959 και ακολούθως το 1965, 1968, 1973, 1978, 1983, 1988, 1993, 1998, 2003, 2008, 2013, 2018.
Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων στο μόνιμο εκλογικό κατάλογο ανέρχεται στους 550.593. Στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των εγκλωβισμένων, περιλαμβάνονται άλλοι 283 εκλογείς, ανεβάζοντας τον αριθμό των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις 550.876. Από αυτούς, 11.683 θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 38 εκλογικά κέντρα, που θα λειτουργήσουν σε 15 χώρες στο εξωτερικό.
Η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια είναι η Λευκωσία με 213.033 εκλογείς και ακολουθεί η Λεμεσός με 152.115, η Λάρνακα με 92.795, η Πάφος 49.765, η Αμμόχωστος με 31.485, και το εξωτερικό με 11.683.
Στην Κύπρο και το εξωτερικό λειτουργούν συνολικά 1.122 εκλογικά κέντρα.
Σε ό,τι αφορά στους εγκλωβισμένους πολίτες της Δημοκρατίας της επαρχίας Κερύνειας, αυτοί μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β’, Κέντρο ΣΤ΄ και οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Δημοκρατίας της επαρχίας Αμμοχώστου στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου, Κέντρο Γ’.
Στον αριθμό των εκλογικών κέντρων της Λευκωσίας περιλαμβάνεται και το ειδικό εκλογικό κέντρο που λειτουργεί στις Κεντρικές Φυλακές για τους φυλακισμένους. Προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο της ψήφου των φυλακισμένων, η κάλπη αυτή θα μεταφερθεί και θα συγχωνευθεί με την κάλπη στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας.
Το στοιχείο, που κάνει ξεχωριστές τις σημερινές εκλογές, είναι ότι ουδείς εκ των δύο «μονομάχων» κατάφερε να εξασφαλίσει επίσημα συμμαχίες από τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη, που στον α’ γύρο στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, αλλά ούτε από την Συμμαχία Πολιτών και το Ε.ΛΑ.Μ. Έτσι, το ένα τρίτο των ψηφοφόρων θα προσέλθουν αύριο στις κάλπες με τις ηγεσίες των κομμάτων τους να έχουν αποφασίσει «ούτε Αναστασιάδη, ούτε Μαλά» ή «ψήφο κατά συνείδηση». Σε σύνολο 550.876 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που έχουν δικαίωμα ψήφου, οι δύο “μονομάχοι” του β’ γύρου έλαβαν μαζί 254.177 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι 296.699 ψηφοφόροι είναι χωρίς κομματική “γραμμή”. Από αυτούς οι 154.961 απείχαν στον α’ γύρο και οι υπόλοιποι έκαναν άλλη επιλογή στην κάλπη από τους δύο “μονομάχους”. Και τα δύο επιτελεία έκαναν δημοσκοπήσεις αυτές τις μέρες, που ο νόμος δεν επιτρέπει δημοσιοποίηση τους, για να έχουν μια εικόνα σε σχέση με την αυριανή αναμέτρηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν ότι «ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκινά την κούρσα του β΄ γύρου από καλύτερη θέση, η οποία ενισχύθηκε και από το τελευταίο debate». Στο επιτελείο Μαλά σημειώνουν ότι «οι μετρήσεις φουσκώνουν τα ποσοστά της εξουσίας, ενώ την κρυφή ψήφο στον α’ γύρο την είχε ο υποψήφιος τους».
Το ποσοστό των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας που καταγράφηκε την περασμένη Κυριακή υπολογίστηκε με βάση τον αριθμό των ψηφισάντων των οποίων η ψήφος κρίθηκε ως έγκυρη. Δηλαδή, από το σύνολο των 550.876 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν την περασμένη Κυριακή, αφαιρέθηκαν οι 154.927 ψηφοφόροι που επέλεξαν αποχή, οι 3.459 ψηφοφόροι που έριξαν λευκό καθώς και οι 5.879 ψηφοφόροι τα ψηφοδέλτια των οποίων κρίθηκαν ως άκυρα για διάφορους λόγους.
Συνεπώς, εκείνοι που αποφάσισαν, την περασμένη Κυριακή, ποιοι υποψήφιοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, καθορίζοντας μάλιστα και τα ποσοστά των υποψηφίων, ήταν οι 386.611 ψηφοφόροι τα ψηφοδέλτια των οποίων κρίθηκαν ως έγκυρα. Λόγω του γεγονότος ότι συνολικά 164.265 ψήφοι (αποχή, λευκά και άκυρα) δεν λήφθηκαν υπόψη στο αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της περασμένης Κυριακής, άλλαξε και το τελικό ποσοστό των υποψηφίων που έλαβαν. Για την ακρίβεια, το γεγονός αυτό ενίσχυσε τα ποσοστά τους.