Η θέση της «μη λύσης» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μακεδονικό υπαγορεύθηκε από τρεις προφανείς λόγους: Την – από αρχής της θητείας του – ομηρίας του στον σκληρό άξονα Σαμαρά, την απροθυμία του Κώστα Καραμανλή να βγει μπροστά και να υπερασπιστεί την, δική του, γραμμή του Βουκουρεστίου, και τον φόβο δημιουργίας νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ.
Και οι τρεις αυτοί παράγοντες έχουν κοινή αναφορά στο δομικό πρόβλημα του προέδρου της ΝΔ – την ελλειμματική ηγεσία του και την αδυναμία του να ελέγξει την παράταξή του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη χάρις στην συμμαχία του και την στήριξη του Αντώνη Σαμαρά, η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής του ομάδας ελέγχεται από τον υπερσυντηρητικό πρώην πρωθυπουργό, και εν είδει «γραμματίου» αυτής της συμμαχίας έχρισε «νούμερο 2» της παράταξης τον, προερχόμενο από το υπερδεξιό και εθνικοπατριωτικό ΛΑ.ΟΣ, Αδωνι Γεωργιάδη.
Την ίδια ώρα, οι σχέσεις του με το καραμανλικό μπλοκ κινούνται εξ αρχής στα όρια ανάμεσα στην ανυπαρξία και την απόλυτη καχυποψία, η φιλελεύθερη ατζέντα την οποία έκανε σημαία της εκλογής του παραμένει κενό γράμμα, και οι προσωπικές του επιτελικές επιλογές απέφεραν τη μία στρατηγική αστοχία μετά την άλλη – από το διετές πλέον αίτημα για εκλογές «εδώ και τώρα» έως το διαρκές ποντάρισμα στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Μακεδονικό ήταν λογικό να λειτουργήσει ως απασφαλισμένη χειροβομβίδα για την ΝΔ. Και η επιλογή της «μη λύσης» ήταν το τελευταίο καταφύγιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για να καλυφθεί ο διχασμός και ο πλήρης αποπροσανατολισμός της παράταξης, και να περιφρουρηθεί η συσπείρωσή της.
Η διαφοροποίηση της Ντόρας
Η Νέα Δημοκρατία όμως είναι ήδη ένα κόμμα βαθιά διχασμένο και πλέον κινδυνεύει να βρεθεί και απομονωμένο στο υπερδεξιό άκρο του ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού χάρτη.
Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει ήδη διαχωρίσει την θέση της και γι αυτό στοχοποιείται σταθερά από τα φιλικά στον Σαμαρά μέσα ενημέρωσης. «Είναι έγκλημα όλος ο κόσμος να λέει τα Σκόπια “Μακεδονία” και εμείς να τους λέμε “φούφουτους”, δήλωσε η πρώτην υπουργός Εξωτερικών, ενώ χθες με το άρθρο της στην ‘Καθημερινή» υπενθύμισε ότι η γραμμή του 2008 περιλάμβανε «απαλοιφή του αλυτρωτισμού και σύνθετη ονομασία έναντι όλων, για κάθε χρήση». Προφανώς, η σύνθετη ονομασία περιλάμβανε και την λέξη «Μακεδονία».
Ο Νίκος Δένδιας, επίσης, διαμήνυσε ότι «η ιστορική εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα συλλαλητήρια δεν βοήθησαν τελικά στην προώθηση των εθνικών θεμάτων», η Ολγα Κεφαλογιάννη είπε με νόημα πως «ως βουλευτής οφείλω να είμαι πολύ προσεκτική στο που συμμετέχω, ποιοι είναι οι διοργανωτές, και τι ακούγεται εκεί», και ο Κώστας Μπακογιάννης, φωτογραφίζοντας τον Σαμαρά, υπενθύμισε ότι «με το Σκοπιανό χτίζονται πολιτικές καριέρες, κι ας γκρεμίζεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό».
Οι διαφοροποιήσεις αυτές μπορεί να κινούνται μέχρι στιγμής εντός, εσκεμμένα, πολιτικά ορθών πλαισίων, μπορούν όμως να εγγράφουν και υποθήκες μελλοντικής αμφισβήτησης – στη συγκυρία, ενδεχομένως, ενός μη ευνοϊκού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκλογικού αποτελέσματος. Πόσο μάλλον, αφού συνοδεύονται από την απομάκρυνση της ΝΔ από παραδοσιακούς και φυσικούς της συμμάχους, όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και από την ευθεία πλέον κριτική μέσων ενημέρωσης που στήριξαν σταθερά έως τώρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τα «φίλια πυρά»
Ο τίτλος «Αδύναμες Ηγεσίας» στο χθεσινό κύριο άρθρο του «Βήματος» είναι ενδεικτικός, όπως και το άρθρο του διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά όπου επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η χώρα πήγε μπροστά και απέφυγε καταστροφές όταν είχε ηγέτες που έπειθαν τον λαό με πυγμή και χωρίς περιστροφές για επιλογές που δεν ήταν απαραίτητα δημοφιλείς… Αυτό που προέχει σήμερα είναι να χαράξουμε μια συνετή εθνική γραμμή, η οποία θα ενισχύσει τα ελληνικά συμφέροντα, έχοντας στον νου μας ότι χρειαζόμαστε προτεραιότητες… Σημαντικό επίσης είναι να μην κατρακυλήσει η χώρα σε έναν ανεξέλεγκτο εθνικολαϊκισμό, χωρίς πυξίδα και λογική…»
Ακόμη πιο αιχμηρό, και ενδεικτικό της κριτικής που δέχεται εκ κεντροδεξιών πλέον ο αρχηγός της ΝΔ ήταν ένα άλλο άρθρο που φέρεται να ενόχλησε ιδιαίτερα την Πειραιώς – το άρθρο που έγραψε στο protagon.gr ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης, ο οποίος μέχρι πρότινος παρουσίαζε και τις δημοσκοπήσεις του ΠΑΜΑΚ στον ΣΚΑΙ: «Η ιστορία του Μακεδονικού», έγραψε ο Νίκος Μαραντζίδης, «μπορεί να καταγραφεί σαν την εκδίκηση της «βαθιάς Δεξιάς». Ο Μητσοτάκης, δείχνοντας μια εντυπωσιακή έλλειψη αυτοπεποίθησης, απορροφήθηκε σταδιακά από την κουλτούρα και τις φοβίες του βαθέος ελληνικού συντηρητισμού…».