Επαφές Δημάρχου Οροπεδίου στην Αθήνα

Το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Οροπεδίου Λασιθίου και Πανεπιστημίου Πειραιά συζητήθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη και τον Πρύτανη Άγγελο Κότιο.

Ο Δήμαρχος ,ο Πρύτανης (δεξιά) και αριστερά ο Καθηγητής Τουρισμού και Μάρκετινγκ Αθανάσιος Κουρεμένος

 

Στη συνάντηση, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, συζητήθηκαν συγκεκριμένα η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Δήμου, η διοργάνωση εκδηλώσεων σε Δήμο και Πανεπιστήμιο με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, η συνεργασία για την ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής με διασύνδεση πολιτισμού-πρωτογενή τομέα κ.α.

Φωτογραφία από παλαιότερη συνάντηση τον Οκτώβριο με την Σταυρούλα Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείου Πολιτισμού)

 

Επίσης ο Δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης πραγματοποίησε συνάντηση στην Αθήνα με τον Διευθυντή της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών καθηγητή John Bennet όπου και συζητήθηκαν θέματα που άπτονται στις αρχαιότητες του Οροπεδίου Λασιθίου και συγκεκριμένα:  Οι διαδικασίες που έχει ξεκινήσει η σχολή για την συνέχιση των ανασκαφών στο “Καρφί”, η αξιοποίηση του σπηλαίου “Τραπέζας” στο Τζερμιάδων. Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε επίσης για τα επίσημα πρακτικά και τις δημοσιεύσεις της Σχολής σχετικά με τις θέσεις “Καρφί”, σπήλαιο “Τραπέζας”, “Κάστελλος”, Πλάτη, “Παπούρα” κ.α.

Ο Δήμαρχος και ο Διευθυντής της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής καθηγητής John Bennet στην έδρα της σχολής στην Αθήνα.

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης ενημέρωσε τον καθηγητή John Bennet ότι προγραμματίζει επίσκεψη στην Οξφόρδη προκειμένου να επισκεφθεί το μουσείο “Ashmolean” και να δει τα σημαντικότατα ευρήματα από τις αρχαιολογικές περιοχές του οροπεδίου Λασιθίου που είχαν αποκαλυφθεί κατά την αρχαιολογική ανασκαφή το 1899 από Άγγλους αρχαιολόγους (τρίλοβη λίθινη τράπεζα προσφορών με στοιχεία της Γραμμικής «A», διπλοί πέλεκεις, λατρευτικά εδώλια, σφραγιδόλιθοι κ.α. Τα ευρήματα που είχαν βρεθεί είχαν μεταφερθεί στην Αγγλία και σήμερα  εκτίθενται στην Οξφόρδη.

Τέλος  ο Δήμαρχος έκανε επαφές για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Οροπεδίου και συγκεκριμένα για την υποβολή πρότασης στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ένταξη των ανεμόμυλων στο εθνικό μητρώο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί