Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Φυλές του Πάρκου, μέσω της οποίας απευθύνουν κάλεσμα στην αυριανή γιορτή στο πάρκο Γεωργιάδη. Αμέσως μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί και η 6η Ανοικτή Συνέλευση για το θέμα ανάπλασης του πάρκου.
Το πρόγραμμα της ημέρας:
11.00: Παραδοσιακοί χοροί από την Ελλάδα και τον κόσμο
13.00: Γνωριμία με τα δέντρα του Πάρκου Γεωργιάδη
α) πληροφορίες για τα είδη και την καταγωγή τους
β) βιωματικές ιστορίες 14.00: 6η ανοιχτή συνέλευση για την υπεράσπιση του Πάρκου Γεωργιάδη
* Η συνέλευση θα ξεκινήσει με ενημέρωση από αντίστοιχη κίνηση υπεράσπισης πάρκου στο Αγρίνιο στην οποία οι κάτοικοι δικαιώθηκαν
Αναλυτικά, στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
Το πάρκο Γεωργιάδη απειλείται για ακόμη μια φορά από τα σχέδια του Δήμου Ηρακλείου .
Το πράσινο στο Ηράκλειο έχει μπει στο στόχαστρο, ο Δήμος προχωράει σε συστηματική αποψίλωση μεγάλων δέντρων με διάφορες προφάσεις κάθε φόρα όπως ότι είναι άρρωστα ότι δεν προβλέπονταν από μελέτες η ακόμα ότι ενοχλούν τους περίοικους και με στόχο την «αναβάθμιση» και την «αισθητική»
Ειδικά για το πάρκο σκοπεύει να αλλάξει καθολικά τον χαρακτήρα του, δίνοντας προτεραιότητα στη χαμηλή βλάστηση κόβοντας ή κλαδεύοντας τα μεγάλα δέντρα .
Το πάρκο Γεωργιάδη για τους ανθρώπους αυτής της πόλης είναι ο μοναδικός φυσικός, δημόσιος χώρος που καταφεύγουν καθημερινά για να πάρουν μια ανάσα οξυγόνου και δροσιάς, κάτω από την παρουσία των μεγάλων δέντρων.
Είναι η μόνη επιλογή για τους περιπάτους των σχολείων του κέντρου και των οικογενειών με μικρά παιδιά, που αναζητούν ανοιχτό κι ασφαλές μέρος για παιχνίδι και ανάπαυση.
Είναι γεγονός πως κάποια σημεία του πάρκου χρειάζονται φροντίδα, βελτίωση ή ακόμη κι αλλαγή αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με πρόχειρες αδιαφανείς μελέτες και υπόγειες διαδικασίες χωρίς διαβούλευση με τους ανθρώπους – πολίτες του Ηρακλείου ή μη, που ζουν καθημερινά μέσα στο πάρκο.
Οι δημόσιοι χώροι και τα πάρκα δεν είναι των δημάρχων και των συμβουλίων τους.
Υπερασπιζόμαστε τον ελεύθερο και ζωντανό χαρακτήρα του πάρκου Γεωργιάδη και διεκδικούμε κι άλλους ανάλογους δημόσιους χώρους στο Ηράκλειο. Επιδίωξή μας είναι η συντονισμένη δράση με όλες τις ομάδες, συλλογικότητες και πρόσωπα που νοιάζονται για αυτό το ζήτημα και που έχουν τη διάθεση να συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη διάσωση του πάρκου Γεωργιάδη μέσα από ανοιχτές και οριζόντιες διαδικασίες.
Ελάτε να γνωριστούμε να μιλήσουμε, να ενημερωθούμε
Οι φυλές του πάρκου Γεωργιάδη σας καλούν το Σάββατο 27/1 μετά τις 11 στο αγαπημένο μας πάρκο, σε μια γιορτή με μουσική, χορό και γνώση! Μετά το πέρας των δραστηριοτήτων θα ακολουθήσει η 6η ανοιχτή συνέλευση για το πάρκο .
Το πρόγραμμα της ημέρας: 11.00: Παραδοσιακοί χοροί από την Ελλάδα και τον κόσμο 13.00: Γνωριμία με τα δέντρα του Πάρκου Γεωργιάδη
α) πληροφορίες για τα είδη και την καταγωγή τους
β) βιωματικές ιστορίες 14.00: 6η ανοιχτή συνέλευση για την υπεράσπιση του Πάρκου Γεωργιάδη * Η συνέλευση θα ξεκινήσει με ενημέρωση από αντίστοιχη κίνηση υπεράσπισης πάρκου στο Αγρίνιο στην οποία οι κάτοικοι δικαιώθηκαν
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ
Συντροφικά,
Οι φυλές του πάρκου
facebook: fb.com/fyles2parkou
twitter: twitter.com/fyles2parkou
mail: fyles2parkou@riseup.net
*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μελέτη, το έργο, τους χειρισμούς του Δήμου και τις επόμενες κινήσεις μας μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω e-mail.
οι τοπικοί μας άρχοντες είναι πολύ μπροστά…
Εδώ και λίγες βδομάδες έσκασε σα βόμβα μια νέα φαεινή ιδέα των τοπικών μας αρχόντων για το πάρκο Γεωργιάδη. Η πρόταση της τωρινής δημοτικής αρχής ίσως να μην είναι τόσο ισοπεδωτική όσο αυτή της προηγούμενης που προέβλεπε μαζική εκρίζωση δέντρων και δημιουργία παρκινγκ, αλλά έρχεται και αυτή με τη σειρά της να συγκρουστεί μετωπικά με την κοινή λογική.
Για τη μελέτη «αναβάθμισης» του Πάρκου Γεωργιάδη έχει εγκριθεί κονδύλιο 1.000.000€, έχει βρεθεί εργολάβος που θα υλοποιήσει το έργο με μεγάλη έκπτωση και αναμένεται τις επόμενες μέρες να υπογράψει τη σχετική σύμβαση. Η μελέτη προβλέπει επέμβαση σε περίπου 180 από τα 350 υφιστάμενα δέντρα του πάρκου και εκρίζωση δεκάδων θάμνων: - περίπου 15 ξερά δέντρα κόβονται ή εκριζώνονται, - περίπου 90 δέντρα είναι ασαφές αν κόβονται εντελώς ή αν κλαδεύονται, - για όσα δέντρα τελικά δεν κοπούν, δε διευκρινίζεται πόσο βαθύ/αυστηρό κλάδεμα θα εφαρμοστεί. Σχεδόν όλα τα παρτέρια του πάρκου θα γεμίσουν ασφυκτικά με περίπου 17.000 χαμηλά φυτά τα οποία δε μπορούν να επιβιώσουν στις συνθήκες σκίασης που επικρατούν στο πάρκο σήμερα και που το καθιστούν μοναδική καλοκαιρινή όαση στην πόλη.
Ακόμα και να γλιτώσουν λοιπόν όλα τα δέντρα του Πάρκου Γεωργιάδη από τυχόν πρωτοβουλίες, όπως αυτή του εργολάβου που ανέλαβε τη διαμόρφωση στην οδό Ίδης και έκοψε τα δέντρα που η σχετική μελέτη έδειχνε να παραμένουν, το μέλλον τους είναι προκαθορισμένο: αυστηρό κλάδεμα για να μπορέσει να αναπτυχθεί η χαμηλή βλάστηση, λες και αυτό έχει ανάγκη η τσιμεντούπολη μας. Διαβάζοντας τη μελέτη για το πάρκο και βλέποντας καθημερινά γύρω μας πώς εννοεί ο Δήμος Ηρακλείου την ανάπλαση, στο μυαλό μας έρχεται κάτι που στην καλύτερη περίπτωση θα θυμίζει «πάρκο» Θεοτοκοπούλου και στη χειρότερη πλατεία Κορνάρου… Και επειδή η δημοτική μας αρχή είναι πολύ μπροστά, οργανώνει αυτές τις μέρες 10ήμερη δημόσια διαβούλευση για τη διαχειριστική μελέτη του πάρκου Γεωργιάδη. Εξακολουθεί δηλαδή να πιστεύει ότι το παράλογο έργο που προτείνει θα εκτελεστεί κανονικά και έχει ήδη περάσει στο επόμενο βήμα, να συνδιαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειρίζεται το πάρκο την επόμενη δεκαετία! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μάλιστα το πώς ακριβώς εννοεί ο Δήμος Ηρακλείου το δημόσιο διάλογο: την Τρίτη 23-1-18 με το που ξεκίνησε η πρώτη συνάντηση της επιστημονικής ομάδας των φορέων που θα διαβουλευτούν για το μέλλον του, ότι θα απέμενε από το πάρκο Γεωργιάδη αν τους αφήναμε να εφαρμόσουν τα σχέδια τους, απαγορεύτηκε η παρουσία στις κάμερες. Από τη συζήτηση που ακολούθησε καταλάβαμε πολύ καλά γιατί δεν άφησαν τους δημοσιογράφους να μαγνητοσκοπήσουν μια ανοιχτή κατά τ’ άλλα διαδικασία…
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ο Δήμος Ηρακλείου αφού συναποφάσισε με τον εαυτό του ότι το Πάρκο Γεωργιάδη χρειάζεται 1.000.000€ για να «αναβαθμιστεί» με το συγκεκριμένο τρόπο, συνειδητοποίησε ότι αυτό δεν είναι άλλο ένα έργο που θα περάσει αβίαστα και καλεί σε εκ των υστέρων δημόσιο διάλογο για να ρίξει στάχτη στα μάτια όσων καλοπροαίρετων δημοτών καταφέρει να πείσει. Και όλα αυτά για ένα πάρκο για το οποίο η ίδια δημοτική αρχή καμάρωνε μέσω ανακοινώσεων της το 2016 μετά από έρευνα του WWF από την οποία βαθμολογήθηκε (με 9,7 στα 10) από 4.500 πολίτες, σαν ένας από τους 10 καλύτερους αστικούς χώρους πρασίνου, ανάμεσα σε άλλους 887 χώρους σε 89 πόλεις της Ελλάδας. Δεν είναι απορίας άξιο πόσο χάλια έγινε το πάρκο μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να θέλει τόσα λεφτά για να «αναβαθμιστεί»; Αυτό που έχουμε να πούμε εμείς στο νυν δήμαρχο αλλά και σε όσους λιγουρεύονται μια θέση στη Λότζια, στους μελετητές, στον εργολάβο και σε όσους ενοχλούν τα ελάχιστα μεγάλα δέντρα που μας έχουν μείνει, είναι ότι μπορούν να σχεδιάζουν όσα «έργα πνοής για τον τόπο» θέλουν…αλλά θα μας βρουν μπροστά τους!
Δείτε ακόμη:
Δήμος Ηρακλείου: Ανάπλαση ή οικοπεδοποίηση του πάρκου Γεωργιάδη;