Το πλαίσιο ποιότητας της πρακτικής άσκησης στον τουριστικό κλάδο θίγει με ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εργασίας, Παιδείας και Τουρισμού, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.
Στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι, παρόλο που σκοπός της πρακτικής άσκησης είναι να οδηγήσει τον μαθητευόμενο σε απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, η κατάσταση εξελίσσεται σε αντίθετη κατεύθυνση σε πολλές περιπτώσεις.
Ειδικότερα, μετά από ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και καταγγελίες των πρακτικά ασκούμενων, αποδεικνύεται ότι πολλές φορές, στον τουριστικό τομέα, οι σπουδαστές πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, με αποτέλεσμα η πρακτική άσκηση να καταλήγει σαν μια μορφή «νόμιμης» απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
O πρακτικά ασκούμενος απασχολείται για τους παραγωγικούς σκοπούς της επιχείρησης και όχι για τη δική του εκπαίδευση και κατάρτιση, ενώ το ωράριο εργασίας του επεκτείνεται πέραν του προκαθορισμένου ωραρίου πρακτικής άσκησης. Με βάση την τακτική που ακολουθείται από κάποιους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, ο κ. Βαρδάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς, τι προτίθενται να κάνουν, ώστε να κατοχυρωθούν οι σπουδαστές/φοιτητές από τις ασύδοτες πρακτικές αυτών των επιχειρηματιών.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Βαρδάκης, η μείωση του ποσοστού (17%) της πρακτικής άσκησης που προβλέπεται σήμερα, θα οδηγήσει σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δίνοντας με αυτόν τον τρόπο διέξοδο σε άνεργους, ενώ παράλληλα θα αυξήσει και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, η μείωση αυτού του ποσοστού θα δώσει κίνητρα σε νέους που εγκατέλειψαν τη χώρα μας λόγω του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος που είχε διαμορφωθεί για πολλά χρόνια από τις μνημονιακές πολιτικές, να επιστρέψουν στον τόπο τους. Με αυτά τα δεδομένα, καλεί τους Υπουργούς να εξετάσουν επιπλέον την αλλαγή – μείωση του αριθμού των πρακτικά ασκούμενων ανά εργοδότη.
Την ερώτηση συνυπογράφουν 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.