Το εντυπωσιακό στοιχείο στην αναφορά των μετεωρολόγων είναι ότι σημαντικό ποσοστό των στροβίλων έγινε γνωστό στο Αστεροσκοπείο από πολίτες που κατέγραψαν με smartphones τα φαινόμενα και απέστειλαν τις καταγραφές τους στους επιστήμονες με την βοήθεια των μέσω κοινωνικής δικτύωσης.
«Η τεχνολογία έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την καταγραφή όλων των καιρικών φαινομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι χρήστες του Facebook και Twitter του Meteo.gr ανέφεραν το 63% των σιφώνων στην Ελλάδα το 2017» επισημαίνει ο Σταύρος Ντάφης, ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο το οποίο διαχειρίζεται την ιστοσελίδα www.meteo.gr.
Η πλειονότητα των σιφώνων που καταγράφηκαν το 2017 -δηλαδή οι 136- ήταν υδροσίφωνες -στροβιλιζόμενες αέριες δίνες πάνω από την θάλασσα- και οι υπόλοιποι εννέα ήταν ανεμοστρόβιλοι, οι πέντε από τους οποίους προκάλεσαν σοβαρές ζημιές κυρίως στην Κέρκυρα και τους Παξούς.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάφη, οι περισσότεροι κατεγράφησαν τους φθινοπωρινούς μήνες, με μέγιστο αριθμό εμφανίσεων το Νοέμβριο του 2017 με 51 εκδηλώσεις του φαινομένου. «Άκρως εντυπωσιακός ήταν ο υδροσίφωνας που εμφανίστηκε στον Μεσσηνιακό κόλπο στις 8 Νοεμβρίου 2017», σημειώνει ο ερευνητής.
Συνολικά στην Ευρώπη κατά την διάρκεια του 2017 παρατηρήθηκαν 616 περιστατικά σιφώνων.
Κατερίνα Ροββά
in.gr