Την… 6η ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο πληρώνουμε στην Ελλάδα

Πρόσφατα σε ένα πρατήριο καυσίμων στην Αθήνα και όχι σε απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας η τιμή του λίτρου στην αμόλυβδη βενζίνη ήταν 1,579 ευρώ. Το ποσό αυτό μετά την εκτίναξη των φόρων  περιλαμβάνει τουλάχιστον 65%-70% επιβαρύνσεις επί της τελικής λιανικής τιμής.

Πρόκειται για ένα ακόμη δυσβάσταχτο και υπέρογκο φορτίο για το μέσο νοικοκυριό το οποίο επωμίζεται πλήθος επιβαρύνσεων στην καθημερινότητά του.

Το μέγεθος της επιβάρυνσης  είναι τέτοιο που η χώρα βρέθηκε σε «περίοπτη» θέση στη λίστα παγκόσμιας έρευνας.

Σύμφωνα με αυτή η βενζίνη πωλείται κατά μέσο όρο στα 1,56 ευρώ, όσο και στην γειτονική Ιταλία. Στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με την ακριβότερη δηλαδή βενζίνη βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ με 1,69 ευρώ, στην δεύτερη η Ισλανδία με 1,67, στην τρίτη η Νορβηγία με 1,65, στην τέταρτη το Μονακό με 1,59, στην πέμπτη η Ολλανδία με 1,58 και ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία με 1,56. Έπεται το Ισραήλ με 1,55, τα νησιά Ουαλίς και Φουτουνά, στον Ειρηνικό Ωκεανό με 1,53, η Δανία και η Πορτογαλία με 1,52 ευρώ.

 

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία παγκόσμιας έρευνας της GlobalPetrolPrices ανάμεσα σε 166 χώρες, προκύπτει ότι η Ελλάδα μοιράζεται την έκτη θέση στη σχετική λίστα με Ιταλία και Ισραήλ, έχοντας μέση τιμή 1,56 ευρώ το λίτρο, την ώρα που σε κάποιες περιοχές ξεπερνά και τα 1,70 ευρώ.

Την πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο πληρώνουν στο Χονγκ Κονγκ, με τιμή 1,69 ευρώ/ λίτρο, ενώ την πιο φθηνή στη Βενεζουέλα!

Στην ΕΕ, ακριβότερη είναι η Ολλανδία με 1,59 ευρώ και φθηνότερη η Βουλγαρία με 1,04 ευρώ.

Στην Αλβανία κοστίζει 1,33 ευρώ, στην Τουρκία 1,25 ευρώ, στη Κύπρο 1,24 ευρώ και στη Ρουμανία 1,15 ευρώ.

Ιδια εικόνα και για στην αγορά του ντίζελ.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει την 3η θέση πανευρωπαϊκά στη λίστα με τον υψηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη 710,77 ευρώ/ τόνος, με τον ΦΠΑ να ετινάσσει την επιβάρυνση

Ο ΦΠΑ στην Ελλάδα ανέρχεται στο 24%, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ κυμαίνεται σε ποσοστά 19%, 20% και 21%.

Δείτε την έρευνα αναλυτικά ΕΔΩ

Καυστικοί οι Πρατηριούχοι 

Η επιβάρυνση που προκύπτει από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή προϊόντα είναι δυσανάλογη με τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων επισημαίνουν οι πρατηριούχοι.

Οι επιβαρύνσεις επιβάλλονται με χαρακτηριστική επιπολαιότητα καθώς δεν προηγείται σχετική οικονομοτεχνική μελέτη επιπτώσεων από τα αρμόδια υπουργεία, επισημαίνει με καυστικό τρόπο στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων

Η ΠΟΠΕΚ αναλύει την επιβάρυνση που προκύπτει ανά λίτρο, ενώ σημειώνει και τη μέση λιανική τιμή πετρελαιοειδών προϊόντων στα κράτη της ΕΕ.

Η ανακοίνωση

«Κατ’ επανάληψη επισημάναμε τα τελευταία χρόνια εκδίδοντας και σχετικά δελτία τύπου, ότι η αύξηση των ΕΦΚ που νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση με τον Ν.4389/2016, στα πετρελαιοειδή προϊόντα ήταν λάθος,

Σήμερα, μετά και από την αύξηση των διεθνών τιμών του BRENT κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, οι υπερβολικές επιβαρύνσεις του ΕΦΚ, με βάση τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος σημειωτέον επιβαρύνεται στην Ελλάδα και με ΦΠΑ 24% σε όλα τα πετρελαιοειδή προϊόντα, είναι δυσανάλογες με τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων.

Ε.Φ.Κ. που επιβαρύνει σήμερα τα πετρελαιοειδή προϊόντα ανά λίτρο έχει ως εξής:
ΑΜΟΛΥΒΔΗ 95  0,070 Χ 24% = 0,868 Μέση τιμή λιανικής 1,543
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝ. 0,041 Χ 24% = 0,051 Μέση τιμή λιανικής 1,317
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜ. 0,028 Χ 24% = 0,035 Μέση τιμή λιανικής 1,009

Δυστυχώς οι επιβαρύνσεις των πετρελαιοειδών προϊόντων με τον υψηλό ΕΦΚ επιβάλλονται με χαρακτηριστική επιπολαιότητα, αφού δεν προηγείται από τα αρμόδια υπουργεία σχετική οικονομοτεχνική μελέτη επιπτώσεων, πιστεύοντας υποθετικά κάποιοι φωστήρες ότι με τις αυξήσεις του ΕΦΚ στα καύσιμα θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Η μέση τιμή λιανικής των πετρελαιοειδών προϊόντων στις 8/1/2018 στα κράτη μέλη της Ε.Ε διαμορφώνεται ως εξής:
ΑΜΟΛΥΒΔΗ 95 ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΩΝ “28”  1,382 ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ 1,421
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝ. ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΩΝ “28”  1,283 ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ 1,286
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜ. ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΩΝ “28” 0,766 ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ 0,753

Παρά τις προσδοκίες, από τις κατά καιρούς διακηρύξεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, ότι θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα από το υψηλό ΕΦΚ, σε συνδυασμό με την πάταξη της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών και ενεργειακών προϊόντων (λαθρεμπόριο κ.λπ.), το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.

Τελικώς, ο χωρίς σχετική μελέτη επιπτώσεων υψηλός ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή προϊόντα, ποιους εξυπηρετεί; την εθνική οικονομία;, την ανάπτυξη της οικονομίας;, την αύξηση των δημοσίων εσόδων;, την μείωση του κόστους των παραγόμενων βιομηχανικών, βιοτεχνικών και αγροτικών προϊόντων, την μείωση του μεταφορικού κόστους, ή τα κυκλώματα της παραοικονομίας;;;

thetoc.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί