Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018 το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, με στόχο να ψηφιστεί την προσεχή Δευτέρα ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους θεσμούς στο Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου.
Στην τελική ευθεία εισέρχεται το κυβερνητικό επιτελείο για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης, με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, με το πολυνομοσχέδιο των περίπου 600 σελίδων θα κλείσουν περίπου 50 από τα εκκρεμή 60 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και τα υπόλοιπα (για να συμπληρωθεί η λίστα με τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα) θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων. Παράλληλα, ενδέχεται να υπάρξει εντός της ημέρας τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου.
Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές στην προκήρυξη απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι αλλαγές στο «επίδομα παιδιού», καθώς και φορολογικά ζητήματα, τα οποία, ωστόσο, χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα».
Ο συγκεκριμένος κυβερνητικός παράγοντας δήλωσε, εξάλλου, αισιόδοξος ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου θα δοθεί η έγκριση για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και στη συνέχεια, στις αρχές Φεβρουαρίου, θα εκταμιευθεί η δόση από τον ESM, το ύψος της οποίας, πάντως, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.
Σημειώνεται, ότι την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Euro Working Group, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ενώ το ψηφισμένο νομοσχέδιο θα βρεθεί στη συνέχεια στο «μικροσκόπιο» των πιστωτών για τη σύνταξη της «έκθεσης συμμόρφωσης» (compliance report). Τόσο στο Eurogroup, όσο και στο Euro Working Group, αναμένεται η «πρεμιέρα» στα νέα καθήκοντά τους των Μάριο Σεντένο και Χανς Φλάιμπριφ, που διαδέχονται ως επικεφαλής τους Γερούν Ντάισελμπλουμ και Τόμας Βίζερ, αντιστοίχως.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας, παρουσίασε αναλυτικά τη διαπραγμάτευση που είχε με τους θεσμούς και τα όσα κερδήθηκαν από την ελληνική πλευρά, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, τα οποία από 650 εκατ. έφτασαν τα 910 εκατ. ευρώ.
Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου με την διαδικασία του επείγοντος (και όχι του κατεπείγοντος) τ. Αυτό αποφασίσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Αναλυτικά η διαδικασία:
– σήμερα κατατίθεται το πολυνομοσχέδιο
– Τετάρτη (στη 1 το μεσημέρι) και Πέμπτη συζητείται στις Επιτροπές της Βουλής.
– Παρασκευή (από τις 10 το πρωί)) και Δευτέρα (από τις 12 το μεσημέρι) συζητείται και ψηφίζεται από την Ολομέλεια.
Παράλληλα άλλαξε ο προγραμματισμός για τη συζήτηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια. Αύριο συζητείται και ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την κατάργηση της σαρίας στη Αυτική Θράκη, ενώ το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες που θα, ξεκινούσε αύριο θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την Ολομέλεια.
Το πολυνομοσχέδιο, όπως προαναφέρθηκε, καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως:
– Το θέμα με τα προνοιακά επιδόματα.
– Οι αλλαγές στην ενέργεια και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
– Το ζήτημα με την προκήρυξη απεργιών από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις.
– Η ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων.
– Η διαμεσολάβηση.
– Θέματα του Υπουργείου Παιδείας κ.ά.
Τελικό ορόσημο είναι, υπενθυμίζεται, το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.