Ανακοίνωση εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση του Δ. Γόρτυνας, σχετικά με το ζήτημα των Μέσων Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων με σύμβαση μίσθωσης έργου στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων στο Δήμο Γόρτυνας.
Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
Με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης, τέθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, το ζήτημα του δικαιώματος των εργαζομένων με σύμβαση μίσθωσης έργου στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων στο Δήμο Γόρτυνας, με βάση το ν. 4483/2017, να πάρουν σε χρήμα αναδρομικά τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και το γάλα που δεν έχουν πάρει από το 2012 μέχρι και το 2016. Επίσης, το ζήτημα της αναγνώρισης του δικαιώματος, από το 2017 και στο εξής, να τους χορηγούνται αυτά σε είδος.
Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να αναγνωριστούν οι οφειλές και προς τις συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες, να καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν αναδρομικά τα οφειλόμενα ποσά και να συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση στην απόφαση για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Δήμου, ώστε να αποδοθούν τα χρήματα αυτά σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους που τα στερήθηκαν και που τα δικαιούνται.
Ενώ στη συζήτηση του θέματος το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα συμφώνησε, στην απόφαση που λήφθηκε και δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια διαπιστώθηκε η αλλοίωση της βούλησης του Σώματος, καθώς οι σχολικές καθαρίστριες είχαν εξαιρεθεί!
Γι’ αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε νέα παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27 Δεκέμβρη, με την παρουσία εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων.
Στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο φάνηκε η υποκρισία της Δημοτικής Αρχής, που δια στόματος Δημάρχου προσπάθησε να μπαλώσει τη σκόπιμη παραποίηση της απόφασης, με τον ισχυρισμό ότι «αυτή ήταν η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας και δεν υπήρχαν ονομαστικές καταστάσεις οφειλών στις σχολικές καθαρίστριες». Ενοχλήθηκαν από την παρέμβαση των εργαζομένων, από τη διεκδίκηση των αυτονόητων, δηλαδή των μέτρων ατομικής και ομαδικής προστασίας που θα καλύπτουν τους εργασιακούς κινδύνους. Μάλιστα, τέτοια ήταν η δυσφορία του Δημάρχου από την παρουσία των εργαζομένων που τη χαρακτήρισε ως «πολιτική» που δεν έχει θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο, σα να μην είναι «πολιτική», βαθιά αντιλαϊκή, το ότι ο Δήμος Γόρτυνας κωφεύει στα αιτήματα των εργαζομένων με ημερομηνία λήξης, που προβάλλουν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, και που κάθε χρόνο βιώνουν το άγχος της υπογραφής σύμβασης κάτω από την απειλή του «περιμένουν κι άλλοι να δουλέψουν». Ο Δήμαρχος αναθεώρησε, επιπλέον, όσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28 Νοέμβρη είχε συμφωνήσει, λέγοντας ότι οι εργαζόμενες στην καθαριότητα δεν δικαιούνται τα αναδρομικά από το Δήμο, αφού η μισθοδοσία τους προέρχεται από το Υπουργείο Παιδείας –στην πραγματικότητα προέρχεται από χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών από το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)– και χαρακτήρισε ως «χάρη» στις εργαζόμενες την ορθή επανάληψη της απόφασης!
Έγινε ακόμη μια φορά φανερός ο πραγματικός ρόλος της Τοπικής Διοίκησης, που ως τμήμα του αστικού κράτους έχει αποστολή την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Έγινε ακόμη μια φορά φανερό το κριτήριο με το οποίο διαμορφώνονται οι ιεραρχήσεις και οι επιλογές των δημοτικών αρχών, που βέβαια δεν περιλαμβάνουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι πρόθυμοι να φορτωθούν νέα οικονομικά βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, μέσα από ευκαιριακές ληξιπρόθεσμες δομές για την οριακή διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας, να λειτουργούν σαν «μαξιλαράκι ασφαλείας» που απορροφά τη λαϊκή δυσαρέσκεια και λειτουργεί ως μηχανισμός ενσωμάτωσης. Είναι πρόθυμοι στη ψήφιση έργων με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, των επιχειρηματιών, όπως με τις αποφάσεις για τα Καπετανιανά. Χαρακτηρίζουν «σωτηρία» το καθεστώς «οικονομικής εξυγίανσης», με απλά λόγια το μνημόνιο για το Δήμο, τις κατασχέσεις για οφειλές, την αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, την απαγόρευση κάθε έργου από τον ΟΤΑ και τον περιορισμό των δαπανών του στις απολύτως ανελαστικές. Φτάνουν στο σημείο να περηφανεύονται για το Πρόγραμμα Εξυγίανσης, που το «λούζονται» οι εργαζόμενοι με τη στέρηση έργων και υπηρεσιών, να περηφανεύονται για την περικοπή του 4% της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων για τη στήριξη του Λογαριασμού Εξυγίανσης. Και σε αυτήν την κατάσταση είναι συνυπεύθυνες, διότι συμφωνούν στον πυρήνα αυτής της πολιτικής και οι άλλες δημοτικές παρατάξεις, κι ας κάνουν τώρα ότι «κλαίνε με μαύρο δάκρυ» κι ότι διαμαρτύρονται.
Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει το αίτημα των εργαζόμενων για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καλεί το λαό της περιοχής να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, να οργανώσει την πάλη του, συγκροτώντας τη δική του Κοινωνική Συμμαχία κόντρα στο μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – κυβέρνησης – τοπικής διοίκησης και να διεκδικήσει την αναπλήρωση των απωλειών των χρόνων της κρίσης, αλλά και να παλέψει για μια κοινωνία όπου ο ίδιος ο λαός θα απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει.