Τόπε και τόκανε σε χρόνο ρεκόρ: Ο δήμος Ηρακλείου πλασιέ εταιρείας που εμπορεύεται την ανακύκλωση!

Δεν πέρασε ούτε μήνας από τότε που το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να παραχωρήσει δωρεάν σε εταιρεία από την Αττική 100 θέσεις στην πόλη προκειμένου να συγκεντρώνει υλικά που στη συνέχεια θα εμπορεύεται,  (ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ CANDIA) και η περίεργη απόφαση υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ! Ήδη σήμερα ο ίδιος ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, παρουσίασε τους χώρους που η εταιρεία θα συγκεντρώνει διάφορα υλικά τα οποία θα ανακυκλώνει και θα εμπορεύεται, διασφαλίζοντας έτσι μέσω του δήμου Ηρακλείου και δωρεάν διαφήμιση και δωρεάν πρώτη ύλη! Κι ο δήμος απλώς εμφανίζεται ο – χωρίς όφελος- πλασιέ της εταιρείας…

Όπως αποκάλυψε το Candianews, στην υπηρεσία μιας επιχείρησης που εμπορεύεται τα μεταχειρισμένα είδη σπιτιού, ένδυσης και υπόδησης – μάλλον κερδοφόρα δραστηριότητα στους καιρούς μας…- θέτει ολόκληρη την πόλη και το σύνολο των δημοτών ο δήμος Ηρακλείου! Ο δήμος παραχωρεί δωρεάν (!) – τουλάχιστο δεν προκύπτει να υπάρχει κάποιο όφελος για τον ΟΤΑ- στην επιχείρηση 100 θέσεις για να συγκεντρώνονται με δική του διαφήμιση (ακόμα και στο site του δήμου θα υπάρχει αναφορά της εταιρείας) και προτροπή τα παλιά ρούχα, παπούτσια, κουρτίνες κα, ολόκληρης της πόλης. Η εταιρεία, στη συνέχεια, θα τα εμπορεύεται, χωρίς για την πόλη να υπάρχει όφελος. Δηλαδή, στην πραγματικότητα, με πλασιέ το δήμο, μετατρέπεται το Ηράκλειο σε τροφοδότη πρώτης ύλης μιας επιχείρησης (πρόκειται για την εταιρεία RECYCOM που εδρεύει στην Αρτέμιδα Αττικής), η οποία στη συνέχεια, ανακυκλώνοντας τα υλικά τα εμπορεύεται αποκλειστικά προς όφελός της, όπως αναφέρεται σε έγγραφο που κατατέθηκε στο δήμο και στον ΕΣΔΑΚ και υιοθετήθηκε :

«(Η εταιρεία) θα προωθεί τα κατά τα άνω συλλεγόμενα είδη ένδυσης και υπόδησης με αποκλειστική ευθύνη της. Ειδικότερα δε, με βάση το εν λόγω πρόγραμμά της, θα γίνεται εν μέρει η προώθηση των συλλεγόμενων άνω ειδών με δωρεάν διάθεσή τους σε άπορους, σε συνεργασία με Δήμους και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, εν μέρει με διάθεσή τους σε εταιρίες και προγράμματα διαχείρισης μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης (second hand), έναντι ανταλλάγματος, το οποίο καθορίζει και επωφελείται η ίδια και εν μέρει με διάθεσή τους για την κάλυψη εκτάκτων και επειγουσών αναγκών (π.χ. επί φυσικών καταστροφών, πολέμων κ.ά.), οπουδήποτε εντός και εκτός Ελλάδας».

Μάλιστα η εκχώρηση αυτή ισχύει για 5 χρόνια γεγονός που σημαίνει ότι λίγους μήνες προ των εκλογών, η συγκεκριμένη δημοτική αρχή δεσμεύει και την επόμενη για το πώς θα γίνει η διαχείριση των υπό ανακύκλωση υλικών, αλλά και ποιος θα κερδίζει απ’ αυτήν…

Δείτε πώς παρουσιάζει ο δήμος το θέμα!

“Για πρώτη φορά στη Κρήτη κάδοι ανακύκλωσης ειδών ένδυσης και υπόδησης από το Δήμο

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ηράκλειο 28-2-2014

Για πρώτη φορά στη Κρήτη κάδοι ανακύκλωσης ειδών ένδυσης και υπόδησης  από το Δήμο Ηρακλείου

 

    Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου, πρωτοπόρα σε κάθε δράση, υλοποιεί  σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ ένα Καινοτόμο Πρόγραμμα με μεγάλα οφέλη για τη κοινωνία.

Συγκεκριμένα ξεκίνησε η τοποθέτηση των πρώτων 25 ειδικών κόκκινων  κάδων ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης  ενώ συνολικά θα τοποθετηθούν 100 κάδοι σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου.

Στους ειδικούς κάδους θα  συλλέγονται ρούχα και ζευγαρωμένα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά), λευκά είδη (όπως κουρτίνες, σεντόνια κτλ.), τσάντες, ζώνες και άλλα είδη. Δεν πρέπει να τοποθετούνται βρώμικα ή βρεγμένα ρούχα, χαλιά και αποκόμματα υφασμάτων, καθώς και αζευγάρωτα παπούτσια.

Από την παρουσίαση

Γιάννης Κουράκης 

Με καινοτόμες δράσεις συνεχίζουμε να  στηρίζουμε την Κοινωνία του  Ηρακλείου

     Η παρουσίαση των ειδικών κάδων έγινε από το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη παρουσία του Αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Ανδρέα Κυπραίου και στελεχών του ΕΣΔΑΚ και μάλιστα ο Δήμαρχος τοποθέτησε συμβολικά αλλά και ουσιαστικά δικά του είδη ένδυσης.

    Ο κ. Κουράκης σε δήλωσή του τόνισε ότι ,η  Καινοτόμα αυτή δράση αποτελεί μια πρωτοπόρα για την Κρήτη παρέμβαση με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία του Ηρακλείου.

Αφενός, σημείωσε, είναι ένα τρόπος  πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και αφετέρου τα συλλεγόμενα είδη θα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς καθώς και για ανακύκλωση, αξιοποίηση και μεταποίηση.

Παράλληλα όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος θα διατίθενται ανταποδοτικά κάθε μήνα τρόφιμα στις κοινωνικές δομές και δράσεις του Δήμου .

   

κάλεσε  όλους τους πολίτες να συμμετέχουν  στο πρόγραμμα αυτό , που θα βοηθήσει όπως είπε Περιβαλλοντικά το Ηράκλειο και θα συμβάλλει στην αποτελεσματική μείωση των οικιακών απορριμμάτων στέλνοντας το μήνυμα ότι στο δυσεπίλυτο ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων, η λύση για τη χάραξη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής εντοπίζεται στην πρόληψη της παραγωγής τους.

      Η δράση  υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE10 ENV/GR/622 «Ανάπτυξη και επίδειξη ενός εργαλείου υποστήριξης της πρόληψης αποβλήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Εργαλείο WASP» από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Κρήτη (Ε.Σ.Δ.Α.Κ.), το Δήμο Παραλιμνίου, τη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.), την Εταιρεία Περιβαλλοντικών Μελετών (Ε.ΠΕ.Μ.) και την ENVITECH σε συνεργασία με την  εταιρεία RECYCOM. Σε ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο του Ηρακλείου το προσεχές 10ήμερο ,θα διανεμηθεί σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο για τη δράση πρόληψης αποβλήτων ένδυσης και υπόδησης καθώς και για άλλες παρόμοιου χαρακτήρα δράσεις που σχεδιάζονται στην πόλη  όπως η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στα σουπερμάρκετ και η μείωση των τροφικών υπολειμμάτων. Οι δράσεις αυτές μαζί με τη δράση της οικιακής κομποστοποίησης απαρτίζουν τις τέσσερις δράσεις πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων που εντάσσονται στο πρόγραμμα LIFE10ENV/GR/622-WASP Tool και υλοποιούνται από το Δήμο Ηρακλείου

            Τα πρώτα 25 σημεία που τοποθετούνται οι κάδοι είναι:

1. Πλατεία Ελευθερίας

2. Πλατεία Κορνάρου

3. Πλατεία Σινάνη

4. Πλατεία Δασκαλογιάννη

5. Πάρκο Θεοτοκόπουλου

6. Κηποθέατρο Καζαντζάκη

7. Βενιζέλειο Νοσοκομείο

8. ΠΑΓΝΗ

9. ΤΕΙ

10.  Λαϊκή αγορά Σαββάτου (οικόπεδο Λιδάκη, Πατέλες)

11.  Αίθουσα Ανδρόγεω

12.  ΚΕΠ Ν. Αλικαρνασσού (Παλαιό Δημαρχείο)

13.  Εθνική Τράπεζα (Λ. Ικάρου & Λ. Καζαντζίδη)

14.  Τράπεζα Πειραιώς (Λ. Αρχ. Μακαρίου 22 & Σκουλάδων)

15.  ΚΤΕΛ Ηρακλείου Λασιθίου

16.  ΚΤΕΛ Μεσσαράς (Χανιόπορτα)

17.  Εργατικό Κέντρο (Λ. Δημοκρατίας)

18.  Παρκινγκ Μαρίνα (Λιμάνι)

19.  3ο Γυμνάσιο-5ο Λύκειο (Σκεπετζή, Εργ. Κατοικίες Μπεντεβή)

20.  Κομνηνών & Κονίτσης (Πόρος)

21.  Talos Plaza (Παραλιακή)

22.  Jumbo (Δημοτικό parking)

23.  Χαλκιαδάκης Max supermarket (Κρασαδάκη, Αγ. Ιωάννης)

24.  Χαλκιαδάκης Max supermarket (Λεβήνου & Θερίσου)

25.  Χαλκιαδάκης Max supermarket (Καζαντζίδη, Αλικαρνασσός)”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί