Μπροστά στις κάμερες, η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία μαζί με το υπουργικό κλιμάκιο και τους δεκάδες επιχειρηματίες, χαρακτηρίστηκε από εγκαρδιότητα και ισχυρούς συμβολισμούς.
Δείτε: «Χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τείχη» (Βίντεο)
Παράλληλα, επιβεβαίωσε τη θετική προοπτική που ανοίγει η Συμφωνία των Πρεσπών για το μέλλον των δύο χωρών και την κατάσταση στην περιοχή, εφόσον έμπρακτα οι δύο πλευρές αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στις μεταξύ τους σχέσεις.
Κυρίως, αυτό που επιδιώκουν οι δύο πλευρές είναι να αρχίσει άμεσα η συμφωνία να αποδίδει καρπούς και για τις δύο χώρες, πέρα από τα γεωστρατηγικό επίπεδο, όπου ήδη η διεθνής θέση των δύο χωρών, κατ’ αναλογία, έχει ενισχυθεί εντυπωσιακά.
Αυτό δείχνει το εντυπωσιακό ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων και η αποστολή άνω των 140 επιχειρηματιών μαζί με τον Πρωθυπουργό. Αυτό άλλωστε είναι δείγμα υπεροχής μιας χώρας που επανέρχεται στην κανονικότητα. Άρα για την ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν μια εθιμοτυπική συνάντηση αλλά στρατηγική επιλογή για την προάσπιση εθνικών συμφερόντων.
Αποφάσεις που πάρθηκαν
Στις συναντήσεις που έγιναν σε υψηλό επίπεδο, διαδραματίστηκαν οι πιο βασικές πράξεις της Συμφωνίας και τέθηκε ο οδικός χάρτης υλοποίησης των όρων της, ο οποίος θα έχει πολύ μικρό χρονικό ορίζοντα και κινητοποιεί τα επόμενα βήματα:
- Ξεκινά η αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο στρατιωτικό όσο και πολιτικό, εξέλιξη με κομβική σημασία καθώς αυτό το προνόμιο διεκδικούσε η Τουρκία.
- Μέσα στο Μάιο συστήνεται η Επιτροπή για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων μεταξύ των δύο χωρών, το πιο καίριο, ίσως το μόνο ρευστό ζήτημα της Συμφωνίας, όπου ρίχνει το διπλωματικό της βάρος η Κυβέρνηση. Η Επιτροπή θα είναι διεθνής και θα συμμετέχουν σε αυτήν στελέχη των δύο Υπουργείων Εξωτερικών. Θα κρίνει με βάση το διεθνές, ενδεχομένως και το Ενωσιακό δίκαιο και θα καταλήξει σε πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις . Αρμόδια από την ελληνική πλευρά θα είναι η Αν. Υπουργος για τη Διεθνή Οικονομική Συνεργασία Σία Αναγνωστοπούλου.
- Από τον Πρωθυπουργό τέθηκε το θέμα των Διεθνών Εκθέσεων και των διαμαρτυριών ελλήνων επιχειρηματιών με παράδειγμα τα «Μακεδονικά Κρασιά» ενώ από την πλευρά του Ζόραν Ζάεφ υπήρξε η δέσμευση, και άρα συμφωνία, ότι οποιαδήποτε διαφήμιση και συνοδευτικό υλικό για τα προϊόντα και τουριστικές δραστηριότητες θα έχει ρητή αναφορά στην προέλευση από «τη Βόρεια Μακεδονία». Ως προς τα ακριβή ονόματα, αυτά θα καθοριστούν από την επιτροπή των εμπορικών σημάτων.
Επιτροπή για Βιβλία – Μνημεία
Έγινε αναφορά σε όλα τα επίπεδα ελέγχου και παρακολούθησης της Συμφωνίας , όπως το ζήτημα των σχολικών βιβλίων και των μνημείων, που αποτελεί και βασικό σκέλος της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Επιτροπή που συστήθηκε για το θέμα, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Μάρκου Μπόλλαρη έχει κλείσει τις εργασίες της και έχει καταλήξει στις εξής αποφάσεις:
Αφαιρούνται οποιοιδήποτε αλυτρωτισμοί από χάρτες και σχολικά βιβλία της γείτονος. Οι αναφορές στην Αρχαία Μακεδονία θα εντάσσονται στο κεφάλαιο «Αρχαία Ελλάδα», και θα παραπέμπουν απευθείας στην αρχαία Ελληνική Μακεδονία, όπως προβλέπει με σαφήνεια η Συμφωνία των Πρεσπών.
Ως προς τα τοπωνύμια, αγάλματα και μνημεία υπάρχουν οι εξής επιλογές, στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών:
- Τοπωνύμια και κτίρια με ονόματα που αναφέρονται στη Μακεδονία μετονομάζονται.
- Πινακίδες που είχαν αναφορές σε ονόματα που παραπέμπουν στη Μακεδονία, όπως για παράδειγμα μορφές της ιστορίας της Μακεδονίας ,αφαιρούνται και στη θέση τους προστίθενται ρητές αναφορές στην Αρχαία Ελληνική Μακεδονία
- Κάποια μνημεία και γλυπτά με αναφορές στη μακεδονική ιστορία αφαιρούνται πλήρως
- Κάποια άλλα με τις ίδιες αναφορές μπορεί να αντικατασταθούν με άλλα θέματα.
- Υπάρχει και το σενάριο ανταλλαγής κάποιων έργων ως επιλογή αλλά μόνο εφόσον υπάρξει ποτέ μια συμφωνία για τα μέρη και τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Άρα περιπτώσεις όπως του Δρομέα, μόνο ως γραφικές μπορούν να εκληφθούν.
Επιτροπή για τα οικονομικά θέματα
Συστήνεται επιτροπή για τα οικονομικά θέματα όπως είναι η προστασία των επενδύσεων και η διπλή φορολόγηση μεταξύ των δύο χωρών, όπου θα προϊσταται ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης ενώ το εν λόγω Υπουργείο έχει ήδη ενεργοποιήσει 9 χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Σημαντική όσο και συμβολική είδηση ότι ήδη η Επιμελητηριακή Ένωση της γειτονικής χώρα που σήμερα ονομάζεται «Μακεδονική» συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Κ. Μίχαλο, και θα μετονομαστεί άμεσα σε «Ένωση της Βόρειας Μακεδονίας»
Συμφωνούν σε όλα και ζητούν στήριξη στην ενταξιακή πορεία
Οι επισκέψεις και οι επαφές θα συνεχιστούν και με άλλα Υπουργεία σε διάφορους τομείς που πρέπει να ρυθμιστούν στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αντίστοιχη επίσκεψη κλιμακίου της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα δεν προβλέπετα πάντως ενώ η πλευρά των Σκοπίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν πρόβαλε αντίρρηση σε κανένα από τα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά της Αθήνας, ούτε κάποια αξίωση.
Όμως διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το μείζον για τη Βόρεια Μακεδονία είναι η στήριξη της Ελλάδας στο θέμα της ενταξιακής πορείας. Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και έχουν καθοριστεί τα επόμενα βήματα για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, ενώ όπως τόνισε και δημοσίως ο Αλέξης Τσίπρας η Ελλάδα θα παράσχει τόσο την πολιτική της στήριξη όσο και τεχνογνωσία. Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και στο ενδεχόμενο δύο διαφορετικές κυβερνήσεις στο μέλλον να αμφισβητήσουν τη συμφωνία σημείωσε ότι αυτή παράγει σημαντικά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες που είναι πια μη αναστρέψιμα, άρα οι δύο λαοί θα πρέπει να εργαστούν για την κοινή τους ευημερία.
* Του δημοσιογράφου Γιάννη Σιδηρόπουλου, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή για την ιστορική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, το πρώτο ταξίδι Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα.
Tvxs.gr