Το ατομικό ιστορικό υγείας του κάθε ασθενή θα εμπεριέχει ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας που θεσπίζεται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις».
Στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) θα υπάρχουν όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και την εξέλιξη του καθενός ατόμου ως ασθενούς, καθ’ όλη τη διαδικασία περίθαλψης του. Η διαδικασία ενεργοποίησης του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας γίνεται από τον οικογενειακό γιατρό μέσω της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ στην οποία καταγράφονται όλα τα ιατρικά δεδομένα, από τις εισαγωγές τη διάγνωση και τη θεραπεία μέχρι εξετάσεις και αποτελέσματα ακόμα και ακτινολογικά.
Σύμφωνα με τη διαδικασία ενεργοποίησης του ΑΗΦΥ, οι πολίτες μόλις εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό και καταχωρηθούν στο σύστημα τα ιατρικά τους δεδομένα, θα λάβουν έγγραφο με όλα τα στοιχεία της εγγραφής τους, καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς χρήστη με τους οποίους θα έχουν πρόσβαση στον Ατομικό τους Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι με τον ΑΗΦΥ καταργούνται πλέον τα βιβλιάρια υγείας, καθώς όλα γίνονται ηλεκτρονικά διευκολύνοντας κατά πολύ τόσο τους πολίτες όσο και τους γιατρούς που μόνο με τους προσωποποιημένους κωδικούς θα έχουν την πρόσβαση στην πληροφορία.
Μάλιστα στο νομοσχέδιο προκειμένου να διαφυλαχθούν τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών, προβλέπεται η δημιουργία γραφείου υπεύθυνου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό στον ΑΗΦΥ καταγράφονται ποιοι γιατροί μπαίνουν στον ιατρικό φάκελο και οι ασθενείς κάθε φορά που ανοίγεται ο φάκελος υγείας τους θα λαμβάνουν με ηλεκτρονικό τρόπο ή με SMS ειδοποίηση για το ποιος μπήκε και πότε.
Παρόλα αυτά όπως επισημαίνεται θα πρέπει ως πολίτες να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τους κωδικούς ασφαλείας που θα παραλάβουμε με την ενεργοποίηση του ΑΗΦΥ καθώς και την προστασία των δεδομένων μας, μιας και έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ενός ανησυχητικά υψηλού ποσοστού Ελλήνων οι οποίοι θα ήταν διατεθειμένοι να πουλήσουν και να παραχωρήσουν προσωπικά τους δεδομένα προκειμένου να έχουν εκπτώσεις σε καταναλωτικά αγαθά.
Του Παναγιώτη Αντωνογιαννάκη, Στο Κόκκινο 105,5