Έντονες αναταράξεις προκαλεί η αποκάλυψη μεγάλου εταιρικού σκανδάλου με εμπλοκή κορυφαίων στελεχών τόσο της Jumbo όσο και της Εθνικής Τράπεζας. Ήδη έχει ανακοινωθεί η παραίτηση του αναπληρωτή αντιπροέδρου του ομίλου Jumbo, Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, ο οποίος φέρεται να είναι ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, η οποία έχει ήδη μπει στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα, υπό διερεύνηση βρίσκεται και η συμμετοχή του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας Νέλλυς Τζάκου.
Jumbo: Δεν έχουμε σχέση με τις προσωπικές δραστηριότητες Παπαευαγγέλου
Το ακριβές ύψος της απάτης θα αποκαλυφθεί μετά την ολοκλήρωση του εποπτικού ελέγχουν που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει παρέμβει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατόπιν παρέμβασης της Κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας, δεδομένου ότι στη χώρα της Άπω Ανατολής επικρατούν κεφαλαιακοί περιορισμοί, τόσο στις εσωτερικές συναλλαγές, όσο και στην κίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Το χρονικό της απάτης
Το βασικό σκεπτικό της απάτης είχε να κάνει με την πώληση ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές, στο πλαίσιο του προγράμματος Χρυσή Βίζα, με τρόπο όμως που διευκόλυνε τη διακίνηση μεγάλων ποσών «μαύρου χρήματος».
Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Παπαευαγγέλου προμηθεύτηκε αρχικά για λογαριασμό δικής του εταιρίας εκμετάλλευσης ακινήτων μηχανήματα POS τόσο από την Τράπεζα Πειραιώς όσο και από την Eurobank, μέσω των οποίων πλούσιοι Κινέζοι πελάτες του ίδιου έκαναν αγορές ακινήτων στην Ελλάδα. Κάτι δεν πήγαινε καλά όμως, διότι είναι εντελώς ασυνήθιστο στην τραπεζική πρακτική να πραγματοποιούνται τόσο υψηλές συναλλαγές και μάλιστα για επενδυτικούς σκοπούς μέσω POS, με αποτέλεσμα οι δύο προαναφερθείσες τράπεζες να απενεργοποιήσουν τα μηχανήματα.
Ο κύριος Παπαευαγγέλου δεν πτοήθηκε και στράφηκε στην Εθνική, όπου φαίνεται πως βρήκε «πρόσφορο έδαφος».
Χρησιμοποιώντας λοιπόν τα POS της Εθνικής η εταιρεία του κυρίου Παπαευαγγέλου πραγματοποιούσε πολλές δεκάδες, δήθεν, μεμονωμένες συναλλαγές 10.000 και 20.000 ευρώ, για κάθε Κινέζο πελάτη, ώστε να μην εντοπίζονται από τις κινεζικές αρχές. Έτσι, οι πολλές μικρότερες συναλλαγές κάθε πελάτη αθροίζονταν σε 200.000, 300.000, 500.000 ευρώ ή και ακόμα παραπάνω. Η κομπίνα δεν σταμάτησε εδώ: η εταιρία του κ. Παπαευαγγέλου, υπερτιμούσε την τιμή των ακινήτων επιστρέφοντας τη διαφορά από την πραγματική τιμή σε κατάθεση στους Κινέζους. Δηλαδή αν ένα σπίτι στην Αθήνα κόστιζε 250.000 ευρώ, τότε πραγματοποιούνταν δεκάδες συναλλαγές αθροίζοντας 400.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 150.000 ευρώ κατατίθεντο σε τραπεζικό λογαριασμό.
Η ανακοίνωση της Jumbo
Νωρίτερα, την Τετάρτη η εταιρεία Jumbo σε ανακοίνωσή της, την οποία απέστειλε στο Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, διαψεύδει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση Παπαευαγγέλου και πως ο ήδη παραιτηθείς αντιπρόεδρος δεν «είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας», ενώ προσθέτει ότι η εταιρεία δεν είχε ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«H Jumbo, σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου. Ειδικότερα:
1. Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.
2. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.
3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς».
Η απάντηση της Εθνικής Τράπεζας
Aνακοίνωση σχετικά με την υπόθεση εξέδωσε και η Εθνική Τράπεζα.
Η Εθνική επισημαίνει ότι προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες στην υπόθεση Παπαευαγγέλλου, προσθέτοντας ότι το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε άμεση λήψη μέτρων.
Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα με αφορμή δημοσιεύματα ανακοίνωσε τα εξής:
«Η Τράπεζα μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους. Στο πλαίσιο αυτό προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών.
Περαιτέρω, σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας και αποφασίστηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη Διοίκηση».
tvxs.gr