«Το Τελλόγλειο προσφέρει υπηρεσίες εθνικές και ταυτοχρόνως ευρωπαϊκές. Είναι η κοσμηματοθήκη των αρχών και αξιών – κατά κάποιο τρόπο – του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αξίζει τον κόπο όχι μόνο να συμπαρασταθούμε στο έργο του, να αναδείξουμε το έργο του», τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας την έκθεση «Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). «Η δραστηριότητα του Τελλόγλειου είναι πάντα, όχι μόνο συμβολικά αλλά ουσιαστικά, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για την έκθεση που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, ανέφερε ότι περιλαμβάνει «έργα στρατιωτών της στρατιάς της Ανατολής κυρίως Αγγλογάλλων, ανθρώπων που βρέθηκαν εξ αιτίας του πολέμου εδώ, μα μπόρεσαν μέσα από την τέχνη τους να απεικονίσουν τη Θεσσαλονίκη σαν έναν τόπο ο οποίος βγάζει πολιτισμό, βγάζει ειρήνη. Έδειχναν τι είναι εκείνο που ήθελαν να δείξουν από αυτή την πόλη, την πόλη πρωτεύουσα της Μακεδονίας, κόσμημα της Ελλάδας, αλλά μια πόλη πολυεθνική εκ φύσεως που εκπέμπει όλες αυτές τις αξίες παντού, ακτινοβολεί παντού».
Αναφερόμενος στη σημερινή παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η μέρα του ξεκίνησε με επίσκεψη στο Ζέιτενλικ, το κοιμητήριο όπου κείνται 20.500 νεκροί στρατιώτες που πολέμησαν από κοινού με τις συμμαχικές δυνάμεις της Αντάντ. Με αφορμή, μάλιστα, τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τόνισε ότι «θα πρέπει να αναλογιστούμε αν τελείωσε εκείνος ο πόλεμος». Επίσης, «ας θυμηθούμε και ποια διδάγματα βγάλαμε στη συνέχεια. Δεν βγάλαμε τα διδάγματα που έπρεπε. Για αυτό φτάσαμε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βγάλαμε τα διδάγματα που έπρεπε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε.
Στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Άραγε σήμερα, σε αυτούς τους καιρούς, τώρα που έχουμε τα έργα όλων αυτών των στρατιωτών, άραγε μήπως ξεχνάμε σήμερα ποιο είναι το μεγάλο διακύβευμα για την Ευρώπη; Μήπως και σήμερα ακόμη ξεχνάμε ή υποτιμάμε εκείνα τα μηνύματα της εποχής, τους αγώνες της εποχής; Μήπως η ευμάρεια, η νομιζόμενη ευμάρεια, μας έχει οδηγήσει να υποτιμάμε ότι το να αγωνίζεσαι για τις αρχές σου είναι ένα ζήτημα ψυχισμού, το οποίο δεν ανταλλάσσεται με τίποτε και ότι δεν μπορεί καμία ευμάρεια, καμία άλλη σκοπιμότητα να κρύψει τον αγώνα που πρέπει να δώσουμε για να κρατήσουμε την ανθρωπιά μας, την ελευθερία μας και κυρίως τις αρχές της δημοκρατίας και του πολιτισμού μας;».
Ο κ. Παυλόπουλος δεν παρέλειψε, άλλωστε, να μιλήσει για τους συντελεστές της έκθεσης, το «Musee de l’ Armee» των Παρισίων, το Μουσείο «Pompidou», την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, την Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, το Μουσείο Μπενάκη και το ΕΛΙΑ.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Τελλόγλειου Ιδρύματος, πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, κατά τον χαιρετισμό του τόνισε ότι «το Τελλόγλειο αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους και δυναμικούς μουσειακούς οργανισμούς της χώρας» ενώ για την έκθεση που εγκαινιάστηκε σήμερα σχολίασε ότι «αποτελεί προσπάθεια εξαιρετικά φιλόδοξη και σημαντική στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε» ενώ «προβάλλει το αποτέλεσμα πολυετούς ερευνητικής προσπάθειας η οποία υπογραμμίζει μια παλιά παράδοση φιλίας».
Από την πλευρά του, ο πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Φίλιπ Ρέι αναφέρθηκε στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, επισήμανε ότι δεν είναι πολύ γνωστή η ιστορία του Μετώπου της Ανατολής και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρώπη έχει σίγουρα δημιουργήσει ένα χώρο ειρήνης και σταθερότητας από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο οι κίνδυνοι του εθνικισμού παραμένουν ως απειλή και πολλές φωνές σήμερα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών Αλεξάντρ Φαρνό, μιλώντας για την έκθεση που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο, τόνισε ότι με αυτήν «σημειώνεται μια πολύ μεγάλη πρόοδος στη γνώση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «σε μια τόσο ιδιαίτερη ιστορική στιγμή, η καλλιτεχνική δραστηριότητα των Γάλλων στρατιωτών υπήρξε το αντικείμενο μιας μεγάλης έκθεσης το 2014 στο Παρίσι αλλά η αναφορά στο Μέτωπο της Ανατολής περιορίστηκε τότε στην παρουσίαση μόνο λίγων έργων».
«Η έκθεση αυτή βγαίνει μέσα από τον πόλεμο, από νέους δημιουργούς» τόνισε η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια του Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, που έχει τη γενική ευθύνη της διοργάνωσης. «Η μοίρα τους έφερε να δημιουργήσουν στην περιοχή μας θαυμάσια έργα. Τα έργα αυτά επιστρέφουν σήμερα πίσω στον τόπο που δημιουργήθηκαν σαν αποκάλυψη και προσκύνημα. Το έργο αυτό, ακουαρέλες και σχέδια, έχει το πλεονέκτημα της αμεσότητας, της πληροφορίας επί τόπου, της γρήγορης εκτέλεσης αλλά και την ιδιομορφία της προσωπικής ματιάς διαφορετικής από τη φωτογραφία», πρόσθεσε.
Την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Ορφανός, κ.α.
Πηγή: ΑΠΕ