Δεν θα υπερασπιστεί τον τίτλο της παγκόσμια πρωταθλήτριας η Γερμανία, μετά την ήττα με 2-0 από τη Νότιο Κορέα στην «αυλαία» του πέμπτου ομίλου του Μουντιάλ.
Η Γερμανία υπέστη ιστορικό κάζο. Ηττήθηκε 0-2 από τη Νότια Κορέα και αποκλείστηκε από τους “16” του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Το τελικό 2-0 σημειώθηκε στις καθυστερήσεις από δύο γκολ των Κορεατών που θα μπορούσαν να σκοράρουν και νωρίτερα, αλλά αποχαιρέτησαν το τουρνουά με ψηλά το κεφάλι.
Τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε:
1. Η “ΣΑΛΑΤΑ” ΤΟΥ ΛΕΒ
Ο Γιόαχιμ Λεβ… μιμήθηκε τον Χόρχε Σαμπαόλι, επαναφέροντας στην ενδεκάδα παίκτες που είχαν απογοητεύσει στην πρεμιέρα. Σάμι Κεντίρα και Μεσούτ Εζίλ βρέθηκαν στο βασικό σχήμα, επειδή “τα πήγαν πολύ καλά στην προπόνηση”, όπως εξήγησε ο Γερμανός τεχνικός. Μαζί τους ο Ματς Χούμελς που αποθεραπεύτηκε την κατάλληλη στιγμή ώστε να πάρει τη θέση του τιμωρημένου Τζερόμ Μπόατενγκ, ο Νίκλας Ζίλε και ο Λέον Γκορέτσκα. Έξω έμειναν οι τραυματίες Αντόνιο Ρίντιγκερ και Ζεμπάστιαν Ρούντι, ενώ ο Τόμας Μίλερ έμεινε στον πάγκο.
Ο Λεβ χρησιμοποίησε τον 19ο και 20ό παίκτη του στο ρόστερ (Ζίλε και Γκορέτσκα, στα προκριματικά χρησιμοποίησε μόλις 18) και μόνο τρεις δεν έχουν πάρει λεπτά συμμετοχής στη διοργάνωση. Οι δύο αναπληρωματικοί τερματοφύλακες και ο Ματίας Γκίντερ. Ο παίκτης που περίμεναν όλοι να αγωνιστεί για να προσφέρει φαντασία, ταχύτητα και διεισδυτικότητα, όμως, ο Γιούλιαν Μπραντ της Λεβερκούζεν, έμεινε στον πάγκο. Και από τα “πάντσερ” έλειπαν ακριβώς αυτά τα στοιχεία, αφού με τον Μάρκο Ρόις σε κακή μέρα, ο Τίμο Βέρνερ δεν ήταν αρκετός.
2. ΙΔΙΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ, ΑΛΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Κατά σειρά 3, 3, 2, 8, 4, 7, 2, 6, 3, 5. Τα γκολ που σημείωσε η Γερμανία στα προκριματικά, όπου έκανε το απόλυτο νικών και δέχθηκε μόλις 4 γκολ. Οι παίκτες που χρησιμοποίησε ο Λεβ ήταν οι ίδιοι. Μάλιστα, στο μεγαλύτερο μέρος των προκριματικών, είχαν τη βοήθεια του υγιούς Μάνουελ Νόιερ. Οι ίδιοι παίκτες, με την ίδια διάταξη κατά βάση, σημείωσαν όλα αυτά τα γκολ, απέναντι σε ομάδες που την αντιμετώπιζαν με τον ίδιο τρόπο.
Η μαζική άμυνα των αντιπάλων δεν προβλημάτισαν τη “νάτσιοναλμανσαφτ”, που με ένα εναλλασσόμενο παιχνίδι με υπομονετικές μεταβιβάσεις και άμεσες πάσες, κατάφερνε να διασπάσει οποιαδήποτε πολυπρόσωπη άμυνα είχε απέναντί της. Πότε ο Βέρνερ, πότε ο Μίλερ, πότε ακόμα και ο Σάντρο Βάγκνερ ή οι μέσοι και οι αμυντικοί έκαναν “πάρτι” από νωρίς στο 1ο ημίχρονο, σημείωναν ένα γκολ και μετά οι αντίπαλοι άφηναν κενά και καταστρέφονταν.
Σε αυτό το τουρνουά, δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Η Γερμανία δεν προηγήθηκε ποτέ, η “καλοκουρδισμένη μηχανή” έμεινε από λάδια και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς άλλαξε σε σχέση με τα προκριματικά και γιατί δεν βγήκε τίποτα στους Γερμανούς διεθνείς, που μιμήθηκαν την Ισπανία στην προηγούμενη διοργάνωση και αποκλείστηκαν στη φάση ομίλων ως κάτοχοι.
3. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ
Η Νότια Κορέα σημείωσε δύο γκολ στις καθυστερήσεις, ωστόσο μετά από ένα κακό 1ο ημίχρονο, όπου φοβήθηκαν και τη… σκιά τους, θα μπορούσαν να “πλήξουν” τους Γερμανούς. Τα κενά που άφησαν στην άμυνα οι παίκτες του Λεβ ψάχνοντας το γκολ της νίκης ήταν αρκετά ασυνήθιστα για ευρωπαϊκή ομάδα με προσήλωση στην τακτική. Ο Χούμελς έμοιαζε να αμύνεται μόνος του, με τη μεσαία γραμμή να μην προλαβαίνει τους ταχύτατους Κορεάτες και τους υπόλοιπους αμυντικούς να βρίσκονται μονίμως εκτός θέσης.
Αν η Νότια Κορέα ήταν πιο προσεκτική στις τελικές προσπάθειές της στο 2ο ημίχρονο και λίγο πιο ψύχραιμη στην τελευταία πάσα ή ντρίμπλα, τότε το σκορ θα είχε ανοίξει από πολύ νωρίτερα και θα είχε αποδοθεί δικαιοσύνη πολύ νωρίτερα.
4. ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Η σπουδαία “φουρνιά” που “γαλουχήθηκε” στις αρχές της χιλιετίας και που προέκυψε από τις αποτυχίες στα τέλη του ’90, μοιάζει να περνάει τις πρώτες σοβαρές δυσκολίες. Η Γερμανία για πρώτη φορά μετά από 16 σερί τουρνουά μένουν εκτός οκτάδας, για πρώτη φορά στην ιστορία τους αποκλείονται στην πρώτη φάση ομίλων ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παραδίδει το στέμμα που κέρδισε με τόσο εμφατικό τρόπο το 2014, χωρίς να το υπερασπιστεί στο ελάχιστο.
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας ανανέωσε το συμβόλαιο του Λεβ μέχρι το καλοκαίρι του 2020 “ανεξαρτήτως έκβασης στο Παγκόσμιο Κύπελλο” λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι στη Ρωσία, ωστόσο ουδείς μπορούσε να φανταστεί τόσο κακή εικόνα. Ο Λεβ, στο πλευρό του Γίργκεν Κλίνσμαν αρχικά και στη συνέχεια μόνος του, ήταν αυτός που έτρεξε και επέβλεψε την αναγέννηση του γερμανικού ποδοσφαίρου την προηγούμενη δεκαετία και θεωρείται ο καταλληλότερος για να το επαναλάβει. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, ίσως να μην χρειάζεται ξήλωμα εκ βάθρων. Νεανικό ταλέντο υπάρχει, ποιότητα υπάρχει, εμπειρία υφίσταται. Ίσως απλά να πρόκειται για μία παύση.
Δείτε τα γκολ που σημείωσαν οι Ασιάτες απέναντι στα “πάντσερ”.
(AP Photo/Frank Augstein)
Θρίαμβος και 3-0 για τη Σουηδία, πέρασε και το Μεξικό!
Πραγματοποιώντας την πιο γεμάτη εμφάνισή της ως τώρα στο Μουντιάλ, η Σουηδία θριάμβευσε επί του Μεξικού με 3-0 και πήρε πανηγυρικά την πρώτη θέση στον 5ο όμιλο και φυσικά την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Οι Σκανδιναβοί πέτυχαν και τα τρία τους γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, δείχνοντας τρομερό χαρακτήρα μετά την ήττα-σοκ από την Γερμανία την προηγούμενη αγωνιστική.
Όσο για το Μεξικό του Οσόριο, πήρε επίσης την πρόκριση, αφού εκμεταλλεύτηκε την ήττα της Γερμανίας από τη Νότια Κορέα με 2-0 στο άλλο παιχνίδι του ομίλου και κατέλαβε την δεύτερη θέση. Οι αζτέκοι εξαργύρωσαν τις νίκες στα δυο πρώτα ματς του ομίλου, αλλά προβλημάτισαν με την εικόνα τους, ειδικά στο β’ μέρος. Πάντως, έστω και έτσι συνεχίζουν στον θεσμό και θα παλέψουν να βρεθούν στην 8άδα.
Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που μάθαμε απ’ τον αγώνα της Σουηδίας με το Μεξικό:
1. Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΕΔΕΙΞΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ
Η Σουηδία έδειξε χαρακτήρα και μέταλλο, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που θα περίμεναν κατάρρευση μετά την ήττα στο 95′ στον αγώνα με τη Γερμανία χάρη στο γκολ του Κρόος την προηγούμενη αγωνιστική. Και όμως, παρουσιάστηκε πανέτοιμη απέναντι σε ένα Μεξικό που είχε δείξει πολύ καλά στοιχεία στα δυο πρώτα ματς και κατάφερε να το φιλοδωρήσει με τρία γκολ.
Θρίαμβος για τους Σκανδιναβούς που παίρνουν δίκαια την πρόκριση και μάλιστα ως πρώτοι στον 5ο όμιλο. Σε όλο το ματς, η Σουηδία ήταν καλύτερη και αν στο πρώτο μέρος είτε λόγω αστοχίας είτε λόγω Οτσόα δεν έβρισκε τον δρόμο προς τα δίχτυα, στο δεύτερο ήταν καταιγιστική.
2. ΠΕΡΑΣΕ, ΑΛΛΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ
Το Μεξικό πέρασε στην επόμενη φάση μετά το ανεπανάληπτο δώρο της Νότιας Κορέας, η οποία νίκησε 2-0 την Γερμανία, δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών σε Παγκόσμια Κύπελλα. Η ομάδα του Οσόριο είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες μετά τα δυο πρώτα ματς του Μουντιάλ, απογοητεύοντας απέναντι στη Σουηδία. Ήταν ένα ματς που το Μεξικό που ήθελε μια ισοπαλία για να μην περιμένει άλλο αποτέλεσμα για να περάσει, όμως ήταν κακό στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα.
Λίγα πράγματα μπροστά, πολλά προβλήματα πίσω, κατέρρευσε μετά το πρώτο γκολ που δέχτηκε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Θα πρέπει να βελτιωθεί πολύ στην συνέχεια, αν θέλει να έχει τύχη και να μην σταματήσει η πορεία του στους “16” του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
3. ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΤΟ… ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
Σε αυτό το Μουντιάλ ο πρώτος σκόρερ είναι το… αυτογκόλ. Ναι, έχουν μπει επτά μέχρι τώρα και αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, αν και είμαστε ακόμα στη φάση των ομίλων. Ο Άλβαρες ήταν το τελευταίο θύμα στο 74ο λεπτό.
Ύστερα από εκτέλεση πλαγίου, ο Τελίν πήρε τη γυριστή κεφαλιά, ο Άλβαρες έκανε την στραβοκλωτσιά και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του τερματοφύλακά του για το 3-0. Μπορεί ο Κέιν να έχει πέντε τέρματα μέχρι τώρα και να είναι πρώτος σκόρερ, αλλά τα αυτογκόλ έχουν την τιμητική τους στα γήπεδα της Ρωσίας.
4. ΣΠΕΣΙΑΛΙΣΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ 11 ΜΕΤΡΑ Ο ΓΚΡΑΝΚΒΙΣΤ
Ο 33χρονος αρχηγός της Σουηδίας, Αντρέας Γκράνκβιστ, έφτασε τα δυο γκολ σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, αμφότερα από την άσπρη βούλα του πέναλτι. Ο έμπειρος σέντερ μπακ αποδεικνύεται σπεσιαλίστας από τα 11 μέτρα με δυο εξαιρετικές εκτελέσεις, η πρώτη με τη Νότια Κορέα και η δεύτερη κόντρα στο Μεξικό.
Ειδικά αυτή κόντρα στους Αζτέκους ήταν χάρμα ιδέσθαι, στέλνοντας τη μπάλα στο δεξί παραθυράκι του Οτσόα, ο οποίος έπεσε καλά, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει κάτι. Η παράβαση υποδείχθηκε πάνω στον Μπεργκ από τον Μορένο (60′), με τον διαιτητή, Νέστορ Πιτάνα, να είναι σίγουρος για την απόφασή του και να μην κάνει χρήση του VAR.
5. ΑΦΛΟΓΙΣΤΙΑ Ο ΜΠΕΡΓΚ, ΕΞΙΛΕΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ
Ο Μάρκους Μπεργκ ήταν μέσα στις φάσεις όσο αγωνίστηκε και μέχρι να αποχωρήσει στο 68ο λεπτό λόγω τραυματισμού, όμως στο πρώτο μέρος βρέθηκε τρεις φορές σε θέση για γκολ και δεν τα κατάφερε. Στο 6ο λεπτό ο άλλοτε φορ του Παναθηναϊκού έκανε ψαλιδάκι από κοντά, στέλνοντας τη μπάλα άουτ, στο 12′ υποχρέωσε τον Οτσόα σε εντυπωσιακή απόκρουση, ενώ λίγο πριν το φινάλε του πρώτου μέρους σούταρε από πλάγια θέση, αλλά η μπάλα κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.
Πάντως, ήταν αυτός που κέρδισε το πέναλτι, χάρη στο οποίο ο Γκράνκβιστ σκόραρε από την άσπρη βούλα. Ο Μπεργκ ήταν δραστήριος, πάλεψε πολύ, αλλά στάθηκε άτυχος και τραυματίστηκε, παραχωρώντας την θέση του στον Τελίν.
sport24.gr